Sabtu, 10 Februari 2024 | 10:22pm
Calon Presiden, Prabowo Subianto (tengah) menyampaikan ucapan ketika perhimpunan kempen di Jakarta. - Foto AFP
Calon Presiden, Prabowo Subianto (tengah) menyampaikan ucapan ketika perhimpunan kempen di Jakarta. - Foto AFP

Lokasi kempen PEMILU terakhir calon presiden dibanjiri penyokong

JAKARTA: Ratusan ribu orang menghadiri hari kempen terakhir tiga pasangan calon presiden dan naib presiden Indonesia di tiga lokasi berbeza, sebelum 204 juta pengundi menentukan kepimpinan negara demokrasi ketiga terbesar di dunia pada Rabu depan (14 Februari).

Wilayah ibu kota Jakarta dan Jawa Tengah dipilih hari ini sebagai lokasi terakhir proses kempen yang telah berlangsung selama 75 hari.

Acara dihadiri pemimpin parti, artis jemputan terkenal untuk membuat persembahan dan penyokong yang datang membawa sepanduk, bendera, melambai, dan melaungkan slogan.

Pasangan calon presiden Anies Baswedan, dan calon naib presiden Muhaimin Iskandar atau Cak Imin, mengadakan kempen mereka di Stadium Antarabangsa Jakarta di Jakarta Utara.

Kempen yang bertemakan, 'Berkumpul Berani Berubah' diadakan di stadium bola sepak berkapasiti 82,000 tempat duduk, dibina pada 2019 semasa Anies memegang jawatan gabenor Jakarta.

Dalam ucapan, Anies berkata: "Semua yang terlibat di sini menjadi pelakon perubahan dalam kempen di Indonesia, saudara-saudari, anda bukan penonton, bukan peserta, anda adalah pemacu perubahan."

Beliau menegaskan setiap individu dalam masyarakat harus mempunyai masa depan dan peluang sama, dan tidak akan membiarkan segelintir kelompok mengawal satu pertiga daripada ekonomi negara.

Pasangan Menteri Pertahanan Prabowo Subianto dan Gibran Rakabuming Raka, anak sulung Presiden Joko Widodo, mengadakan kempen di Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta Pusat.

Kempen pasangan itu yang terus mendominasi beberapa hasil tinjauan pendapat sebagai calon pilihan utama bertemakan 'Pesta Rakyat untuk Indonesia Maju'.

Prabowo mengulangi janji untuk membasmi kemiskinan, menjadikan Indonesia sebagai negara yang dihormati, dan program makan sekolah percuma.

"Apabila mandat diberikan langkah pertama kami adalah menyediakan makanan berkhasiat untuk semua kanak-kanak," katanya.

Ganjar Pranowo, bekas gabenor Jawa Tengah, dan Mahfud MD, bekas Menteri Koordinator Politik, Undang-undang, dan Hal Ehwal Keselamatan berkempen di Solo dan Semarang, Jawa Tengah.

Kempen mereka bertemakan 'Sambutan Rakyat', bermula di Fort Vastnburg, Solo dan berakhir di Padang Pancasila, Semarang.

Ganjar dalam ucapannya menegaskan akan menangani harga makanan yang mahal, kekurangan baja, sehinggalah memperluas akses pendidikan berdasarkan keperluan sebenar yang dimahukan rakyat.

"Pemimpin mesti merasai apa yang tersurat dalam hati, fikiran dan perasaan rakyatnya," katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU) menetapkan tempoh bertenang selama tiga hari untuk Pilihan Raya Umum (PEMILU) 2024 bagi pemilihan presiden dan anggota legislatif bermula esok, sebelum proses pengundian.

Di PEMILU 2024, rakyat Indonesia meraikan pesta demokrasi dengan memilih pemimpin seterusnya menggantikan Joko Widodo yang menamatkan penggal kedua dan terakhirnya pada Oktober.

Jika tiada calon mencapai lebih daripada 50 peratus pada pusingan pertama, pusingan kedua dijadualkan pada Jun dengan hanya dua calon yang menerima undian paling popular. - BERNAMA

Berita Harian X