Rabu, 31 Januari 2024 | 7:15pm
Bekas pemimpin Parti Move Forward, Pita Limjaroenrat memberi reaksi pada hari Mahkamah Perlembagaan membuat keputusan terhadap usahanya meminda undang-undang menentang penghinaan monarki, di Bangkok, 31 Januari 2024.​ - Foto AGENSI
Bekas pemimpin Parti Move Forward, Pita Limjaroenrat memberi reaksi pada hari Mahkamah Perlembagaan membuat keputusan terhadap usahanya meminda undang-undang menentang penghinaan monarki, di Bangkok, 31 Januari 2024.​ - Foto AGENSI

Mahkamah Thailand perintah henti kempen undang-undang penghinaan diraja

BANGKOK: Parti Move Forward (MFP) Thailand yang progresif dan menang kebanyakan kerusi pada pilihan raya lalu, hari ini diarah berhenti berkempen bagi memperbaharui undang-undang fitnah kerajaan yang keras, kerana mahkamah tertinggi memutuskan dasar itu menyalahi undang-undang.

MFP mengubah susunan politik Thailand dengan menjadi yang pertama dalam pilihan raya umum Mei lalu, tetapi janjinya untuk memperbaharui ketenteraan, monopoli perniagaan dan undang-undang lese-majeste menakutkan golongan elit konservatif yang berkuasa dalam kerajaan itu.

Pemimpin ketika itu, Pita Limjaroenrat disekat daripada menjadi Perdana Menteri dan MFP digugurkan daripada gabungan pemerintah.

Namun Mahkamah Perlembagaan hari ini, memutuskan bahawa ikrar kempen parti itu untuk memperbaharui undang-undang ketat Thailand yang melindungi Raja Maha Vajiralongkorn menyamai percubaan untuk 'menggulingkan monarki'.

Mahkamah berkata, rancangan untuk meminda undang-undang fitnah diraja menunjukkan 'niat untuk memisahkan monarki daripada kerajaan Thailand yang amat berbahaya kepada keselamatan negara".

"Terdapat larangan terhadap pelaksanaan hak dan kebebasan yang menjejaskan keselamatan dan keamanan negara, ketenteraman negara dan akhlak yang baik," katanya.

Mahkamah mengarahkan Pita dan MFP berhenti berkempen untuk reformasi lese-majeste serta-merta.

Pita yang meletak jawatan sebagai ketua parti tahun lalu kembali ke parlimen minggu lalu selepas mahkamah sama membebaskannya daripada melanggar undang-undang pilihan raya dalam kes yang boleh menyebabkan beliau dihalang daripada politik.

Bekas pemimpin Future Forward Party (FFP), Thanathorn Juangroongruangkit, pelopor MFP yang dibubarkan melalui perintah mahkamah, berkata pemerintahan sebelum lese-majeste harus dibincangkan.

"Undang-undang bukanlah kertas faks yang dihantar dari Tuhan. Ia ditulis oleh tangan manusia dan oleh itu manusia boleh memindanya.

"Jika ahli Parlimen undang-undang tidak boleh meminda undang-undang, saya fikir ada sesuatu yang tidak kena dalam negara," katanya kepada pemberita, hari ini.

Undang-undang lese-majeste bertujuan melindungi raja, iaitu seorang tokoh separa dewa yang dihormati dalam masyarakat Thailand daripada penghinaan dan mereka yang melanggarnya boleh dipenjara sehingga 15 tahun bagi setiap kesalahan.

Bagaimanapun pengkritik berkata, undang-undang itu ditafsirkan secara meluas dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk melindungi keluarga diraja daripada sebarang jenis kritikan atau ejekan.

Bulan ini, seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara 50 tahun kerana beberapa siri catatan Facebook yang dianggap menghina monarki.

Pada Mac tahun lalu, seorang lelaki dipenjarakan selama dua tahun kerana menjual kalendar satira yang memaparkan itik getah yang dikatakan mahkamah memfitnah raja.

Mainan mandian berwarna kuning itu adalah simbol tidak dijangka protes jalanan yang diketuai oleh golongan muda yang menggegarkan Bangkok pada 2020.

Pembaharuan undang-undang lese-majeste yang dikenali di Thailand sebagai 112 selepas bahagian berkaitan kanun jenayah, adalah tema utama demonstrasi, yang memaparkan kritikan awam yang tidak pernah berlaku sebelum ini terhadap keluarga diraja.

Lebih 250 orang menghadapi tuduhan penghinaan diraja susulan protes itu, menurut Thai Lawyers for Human Rights, kumpulan undang-undang yang mengendalikan banyak kes.

Mereka termasuk pemimpin kanan protes dan sekurang-kurangnya seorang ahli Parlimen yang dipilih. - AFP

Berita Harian X