Khamis, 18 Januari 2024 | 9:57pm
KRI Dr Radjiman telah berlabuh di Jakarta sejak 30 November 2023, sebagai persediaan untuk menghantar bantuan kepada El Arish. Foto Kementerian Pertahanan Republik Indonesia/gambar Facebook
KRI Dr Radjiman telah berlabuh di Jakarta sejak 30 November 2023, sebagai persediaan untuk menghantar bantuan kepada El Arish. Foto Kementerian Pertahanan Republik Indonesia/gambar Facebook

Indonesia hantar kapal bantuan hospital untuk warga Gaza

JAKARTA: Menteri Pertahanan Indonesia, Prabowo Subianto hari ini menghantar kapal bantuan hospital KRI dr. Radjiman Wedyodiningrat-992 dari Komando Trafik Laut Tentera Laut Indonesia di Jakarta untuk membawa bantuan untuk warga Gaza, lapor agensi berita ANTARA.

Kapal itu membawa bantuan, seperti makanan, pakaian, air mineral, dan ubat-ubatan, dari Jakarta ke Al Arish, sebuah bandar di Mesir yang bersempadan dengan Rafah di Gaza.

"Ini adalah bukti sokongan kami kepada rakyat Palestin dalam perjuangan mereka untuk mempertahankan diri dan mencapai kemerdekaan mereka. Kami terus membantu dengan apa yang boleh kami lakukan untuk mereka," kata menteri itu semasa upacara pelepasan diiringi Panglima Tentera Laut Indonesia Laksamana Muhammad Ali.

Dalam acara itu, Subianto memeriksa kesediaan kapal dan anggota.

Beliau juga bercakap dengan Komander Pasukan Petugas Mesir 2024, Komander Bimo Aji, yang mengetuai misi kemanusiaan ke Palestin.

Menteri itu mengakui misi kemanusiaan itu bukanlah satu operasi yang mudah, kerana tentera Tentera Laut Indonesia akan belayar melalui perairan yang agak berbahaya.

"Tugas ini agak bahaya kerana mereka akan melalui kawasan perang iaitu sekitar Teluk Aden dan Laut Merah yang kini sedang marak dengan peperangan terbuka," katanya.

Beliau kemudiannya mengucapkan terima kasih kepada Laksamana Ali dan agensi kemanusiaan lain yang membantu operasi kemanusiaan itu.

"Pada masa hadapan, kami juga akan meneruskan bantuan kami ke Palestin. Kami telah merancang untuk menghantar pesawat untuk mengangkut bantuan, kapal, dan memberikan bantuan berterusan. Mereka sangat memerlukannya," tegas Subianto.

KRI dr. Radjiman telah berlabuh di Jakarta sejak 30 November 2023, sebagai persediaan untuk menghantar bantuan ke El Arish, Mesir, untuk rakyat Palestin di Gaza.

Kapal bantuan hospital itu pada mulanya dirancang bukan sahaja untuk menyampaikan bantuan tetapi juga untuk menjalankan perkhidmatan kesihatan di atas kapal dan memberi penjagaan kepada pelarian dari Gaza.

Bagaimanapun, kebenaran yang diberikan kerajaan Mesir setakat ini hanya membenarkan kapal itu menyampaikan bantuan dan mengadakan lawatan mesra ke El Arish, Mesir.

Kapal itu, dengan 214 anak kapal, dijadualkan berlayar selama 52 hari dari Jakarta melalui Batam ke El Arish, Mesir, dan kembali ke Indonesia.

Kapal itu juga dijadualkan untuk lawatan ke pelabuhan di Jeddah, Arab Saudi.

Daripada 214 anak kapal, 40 adalah anggota pasukan khas Tentera Laut Indonesia.

Bantuan yang dibawa oleh kapal terbabit terdiri daripada 532 guni Pampers, 600 guni pakaian kanak-kanak, 700 guni dan 500 kotak pakaian dewasa, 800 karton susu, 650 kotak biskut, 1,254 gelen dan 1,700 kotak air mineral, 4600 kotak air mineral 450 guni selimut, 450 guni jaket, dan 470 kotak mee segera. - BERNAMA-ANTARA

Berita Harian X