Rabu, 17 Januari 2024 | 5:40pm
Peguam Hak Asasi Manusia, Arnon Nampa telah menjalani hukuman penjara empat tahun sejak September 2023. - Foto REUTERS
Peguam Hak Asasi Manusia, Arnon Nampa telah menjalani hukuman penjara empat tahun sejak September 2023. - Foto REUTERS

Peguam Thailand gesa reformasi monarki dijatuhi hukuman penjara lebih lama

BANGKOK: Mahkamah Thailand menjatuhkan hukuman penjara empat tahun kepada seorang peguam aktivis kerana menghina diraja dalam siaran media sosial 2021, menurut peguamnya, dalam satu kes lese-majeste berprofil tinggi di negara itu.

Peguam hak asasi manusia, Arnon Nampa, 39, sebelum ini dijatuhkan hukuman empat tahun sejak September lalu selepas mahkamah jenayah mendapati dia bersalah atas kenyataan mengenai monarki pada ucapan semasa perhimpunan 2020.

Hukuman itu akan berjalan berturut-turut, jadi beliau akan menjalani hukuman lapan tahun, menurut media tempatan.

Undang-undang lese-majeste Thailand bersifat melindungi istana daripada kritikan dan membawa hukuman penjara maksimum sehingga 15 tahun bagi setiap penghinaan diraja.

Bagaimanapun, hukuman itu dikutuk secara meluas oleh kumpulan hak asasi manusia antarabangsa sebagai melampau.

Keputusan hari ini adalah yang kedua daripada 14 kes terhadap Arnon, seorang peguam yang bertukar menjadi ketua protes gerakan demokrasi yang diketuai oleh belia yang mengadakan protes di Bangkok pada 2020, menggesa reformasi monarki.

Bagaimanapun, peguamnya Kritsadang Nutcharat menyatakan Arnon menafikan salah laku itu dan pasukannya akan membuat rayuan dan jika perlu, membawa kes itu ke Mahkamah Agung.

Arnon memilih untuk tidak meminta ikat jamin bagi kesnya dan kekal di penjara selepas mahkamah menolak permintaan sebelum ini atas alasan dia akan melarikan diri.

Keputusan terhadap Arnon adalah kemunduran bagi kumpulan yang ingin meminda undang-undang lese-majeste, cadangan dasar utama dari Parti Move Forward Thailand yang memenangi pilihan raya Mei lalu tetapi disekat daripada membentuk kerajaan oleh penggubal undang-undang yang disokong atau dilantik oleh ultra-tentera diraja.

Sekurang-kurangnya 262 orang didakwa atas kesalahan lese-majeste sejak 2020 menurut kumpulan bantuan guaman, Thai Lawyers for Human Rights.

Kebanyakan kes itu adalah berkaitan dengan gerakan demokrasi yang diterajui belia dan kini kehilangan momentum yang pernah menjadi satu cabaran terbesar kepada penubuhan diraja Thailand, konservatif. - REUTERS

Berita Harian X