Selasa, 9 Januari 2024 | 9:50am
Gempa bumi berukuran 6.7 magnitud melanda selatan Filipina: USGS
Gempa bumi berukuran 6.7 magnitud melanda selatan Filipina: USGS

Gempa bumi berukuran 6.7 magnitud melanda selatan Filipina: USGS

MANILA: Gempa bumi berukuran 6.7 magnitud melanda di pantai selatan Filipina, hari ini, kata Kajian Geologi AS (USGS), tetapi menurut pihak berkuasa tempatan, tiada laporan mengenai korban atau kerosakan.

Gempa itu berlaku pada kedalaman 70 kilometer (43 batu) kira-kira 100 kilometer di tenggara perbandaran Sarangani di luar pulau Mindanao, kata USGS.

Ia tidak mencetuskan amaran tsunami, menurut Sistem Amaran Tsunami AS dan agensi seismologi Filipina.

"Dengan rahmat Tuhan, gempa di wilayah kami tidak begitu kuat," kata Ketua Sarjan Ian Roy Balandan dari pejabat polis wilayah Sarangani di Mindanao.

Balandan memberitahu AFP tiada laporan mengenai kemalangan jiwa atau kerosakan infrastruktur atau rumah.

"Ia benar-benar ringan. Orang ramai tidak merasakannya," katanya.

Harly Sauro, seorang pegawai bencana di perbandaran Sarangani, yang merupakan sekumpulan kecil pulau yang membentuk sebahagian daripada wilayah Davao Occidental, berkata gempa itu tidak menyebabkan sebarang kerosakan atau kemalangan jiwa, tetapi "mengganggu sesetengah orang dari tidur mereka."

Gempa bumi kerap melanda Filipina, yang terletak di sepanjang Lingkaran Api Pasifik, lengkok aktiviti seismik dan gunung berapi yang kuat yang membentang dari Jepun melalui Asia Tenggara dan merentasi lembangan Pasifik.

Kebanyakan gempa walaupun terlalu lemah untuk dirasai oleh manusia. Bulan lalu, gempa bumi berukuran 7.6 magnitud melanda Mindanao, mencetuskan amaran tsunami secara ringkas. Sekurang-kurangnya tiga orang mati. -AFP

Berita Harian X