Selasa, 12 Disember 2023 | 11:32am
Penjualan kit ART, pelitup muka meningkat di tengah-tengah peningkatan jumlah kes COVID-19 di Singapura. - Foto AFP
Penjualan kit ART, pelitup muka meningkat di tengah-tengah peningkatan jumlah kes COVID-19 di Singapura. - Foto AFP

COVID-19: Penjualan kit ART, pelitup muka meningkat di Singapura

SINGAPURA: Peruncit dan farmasi di Singapura mempunyai bekalan kit ujian pantas (ART) antigen COVID-19 yang mencukupi, kata Kementerian Kesihatan (MOH) pada Isnin di tengah-tengah peningkatan jumlah kes di negara republik itu.

Kementerian berkata, pihaknya menyedari peningkatan permintaan untuk kit ART.

"Semakan kami menunjukkan bahawa peruncit dan farmasi mempunyai bekalan yang mencukupi dan sedang mengisi semula bekalan di kedai mereka.

"Tempahan tambahan juga dibuat untuk memenuhi permintaan," kata MOH sebagai menjawab pertanyaan media.

Kementerian itu berkata, ia mengekalkan stok kit ART dan akan mengeluarkannya untuk menyokong peruncit jika perlu.

"Kami menasihatkan orang ramai untuk membeli kit ART dalam kuantiti yang mencukupi hanya untuk keperluan segera mereka dan bukan untuk menimbun bekalan," katanya.

Jurucakap peruncit kesihatan dan kecantikan Guardian, memberitahu CNA bahawa penjualan pelitup muka dan kit ART meningkat sebanyak 50 peratus sejak dua minggu lalu.

Terdapat juga 'peningkatan ketara' dalam permintaan untuk ubat selesema, kata Guardian, sambil menambah bahawa ia bekerjasama rapat dengan pembekal untuk memastikan kedainya dipenuhi dengan barangan seperti pelitup muka, kit ART, demam, batuk dan ubat selesema.

Menjawab pertanyaan CNA, jurucakap pasar raya Sheng Siong menyatakan terdapat 'lonjakan ketara' dalam permintaan, dengan penjualan pelitup muka dan ubat selesema meningkat sebanyak 50 peratus dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Jualan kit ART juga meningkat lebih daripada 20 peratus, tambah jurucakap itu.

"Kami akan bekerjasama rapat dengan pembekal untuk memenuhi permintaan yang meningkat ini, memastikan stok yang mencukupi akan tersedia dalam beberapa minggu akan datang," katanya.

Watsons juga memberitahu CNA terdapat 'peningkatan yang ketara' dalam permintaan untuk kit ART dan produk yang berkaitan dengan pencegahan selesema sejak dua minggu lalu.

"Lonjakan ini mungkin disebabkan oleh peningkatan aktiviti perjalanan pada musim ini dan keadaan cuaca yang berubah-ubah.

"Stok untuk produk itu 'kehabisan pada kadar yang lebih cepat daripada biasa', tetapi inventori sedang 'aktif' diisi semula dengan pantas, kata Watsons. - AGENSI

Berita Harian X