Jumaat, 1 Disember 2023 | 10:36pm
Tertuduh dan mangsa, kedua-duanya pelajar Sekolah Menengah River Valley. - Foto AFP
Tertuduh dan mangsa, kedua-duanya pelajar Sekolah Menengah River Valley. - Foto AFP

Bunuh rakan sekolah, remaja Singapura dipenjara 16 tahun

SINGAPURA: Seorang remaja dijatuhi hukuman penjara 16 tahun oleh Mahkamah Singapura, hari ini, kerana membunuh rakan sekolahnya dengan kapak.

Insiden berkenaan mengejutkan negara itu pada 2021.

Pembunuhan di sebuah sekolah menengah adalah kejadian jarang berlaku di negara yang terkenal dengan pendekatan yang tegas terhadap undang-undang dan ketenteraman, termasuk hukuman dera dan mati serta mempunyai kadar jenayah yang terendah di dunia.

Tertuduh yang ketika itu adalah pelajar berusia 16 tahun, menggunakan kapak untuk membunuh seorang lagi pelajar Sekolah Tinggi River Valley berusia 13 tahun.

Dia mengaku bersalah dan dijatuhi hukuman penjara 16 tahun.

Pelaku mengalami kemurungan pada masa itu, kata Hakim Mahkamah Tinggi, Hoo Sheau Peng berkata, tertuduh ketika itu mengalami kemurungan.

Dia melakukan pembunuhan yang dirancang dengan teliti sebagai sebahagian daripada rancangan "bunuh diri oleh polis", di mana tertuduh berniat untuk membunuh lebih daripada seorang supaya polis tidak mempunyai pilihan selain menembak mati.

Ini adalah pembunuhan ganas yang dilakukan secara tidak sengaja, menggerunkan dan tidak dapat difahami secara rawak... ia menyebabkan keresahan orang ramai yang tinggi," katanya.

Ibu bapa mangsa ketika membalas surat permohonan maaf daripada ibu bapa pembunuh mengatakan bahawa mereka sudah memaafkannya.

Sesiapa yang disabitkan dengan kesalahan membunuh tanpa kesalahan boleh dihukum penjara seumur hidup dan rotan, atau penjara sehingga 20 tahun dengan denda atau sebat.

Singapura mempunyai undang-undang ketat untuk kesalahan kecil, seperti vandalisme, yang boleh disebat.

Ia mempunyai kadar pembunuhan hanya 0.2 bagi setiap 100,000 penduduk, antara yang terendah di dunia. - AFP

Berita Harian X