Isnin, 27 November 2023 | 4:01pm
Tambahan baharu kepada kumpulan badak sumbu Sumatera di Taman Negara Way Kambas selepas kelahiran seekor lagi anak lembu di sana pada bulan September. - Foto AFP
Tambahan baharu kepada kumpulan badak sumbu Sumatera di Taman Negara Way Kambas selepas kelahiran seekor lagi anak lembu di sana pada bulan September. - Foto AFP

Badak sumbu Sumatera hampir pupus, lahir di Indonesia

JAKARTA: Seekor badak sumbu Sumatera dilahirkan di barat Indonesia, suatu kejayaan yang jarang berlaku untuk haiwan terancam kritikal itu dengan hanya beberapa dozen dipercayai ada di dunia.

Tabung Hidupan Liar (WWF) dan Kesatuan Antarabangsa Konservasi Alam (IUCN) menganggarkan populasi badak sumbu Sumatera berjumlah kurang daripada 80 di pulau Sumatera dan Borneo Indonesia.

Seekor badak sumbu betina bernama Delilah melahirkan anak jantan yang belum dinamakan seberat 25 kilogram di Taman Negara Way Kambas di Sumatera pada hujung minggu lalu.

Menurut Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan Indonesia, Siti Nurbaya Bakar, ia adalah anak sumbu kelima yang dilahirkan di bawah program pembiakan separuh liar di taman itu.

Angka itu adalah tambahan baharu kepada kumpulan badak sumbu Sumatera di Way Kambas, yang berjumlah 10, selepas seekor lagi anak badak sumbu Sumatera dilahirkan di sana pada bulan September.

"Kelahiran ini adalah kelahiran kedua Badak Sumatera pada 2023. Ini mengukuhkan lagi komitmen kerajaan terhadap pemuliharaan Badak Sumbu di Indonesia," katanya.

Kelahiran yang berjaya jarang berlaku.

Badak sumbu jantan bernama Andatu, dilahirkan pada 2012 di Way Kambas, adalah badak sumbu Sumatera pertama yang dilahirkan di kawasan perlindungan Indonesia dalam tempoh lebih 120 tahun.

IUCN mengklasifikasikan Badak Sumatera, yang terkecil daripada semua spesies badak, sebagai terancam kritikal.

Pelbagai ancaman membawa haiwan ini ke ambang kepupusan, termasuk pemburuan haram dan perubahan iklim.

Tanduk badak sering diperdagangkan secara haram untuk perubatan tradisional Cina.

Susulan itu, Indonesia perlu untuk menyelamatkan satu lagi spesies terancam kritikal, badak Jawa, dengan kurang daripada 80 masih hidup hari ini. - AFP

Berita Harian X