Sabtu, 23 September 2023 | 10:26am
Asap dan abu tebal daripada letusan Gunung Berapi Taal di Filipina menyelubungi bandar Tagaytay di mukim Cavite. - Foto AFP
Asap dan abu tebal daripada letusan Gunung Berapi Taal di Filipina menyelubungi bandar Tagaytay di mukim Cavite. - Foto AFP

Risiko Gunung Berapi Taal meletus agak rendah - Phivolcs

MANILA: Seorang pegawai biro seismologi negeri dari Institut Vulkanologi dan Seismologi Filipina (Phivolcs) memberi jaminan bahawa risiko kemungkinan Gunung Berapi Taal meletup masih rendah.

Dalam temu bual INQ Today, ketua bahagian pemantauan dan ramalan letusan gunung berapi Phivolcs, Mariton Bornas, berkata bahawa gunung berapi itu mempunyai peluang rendah untuk meletus pada tahap besar.

"Dari segi adakah terdapat kemungkinan aktiviti letupan, letupan besar, aktiviti letusan besar, di Taal ia berada pada tahap yang sangat rendah," katanya.

Bagaimanapun, tambah beliau, letusan 'freatik' atau percikan kecil mungkin masih berlaku tetapi tidak akan menimbulkan kebimbangan.

Letusan 'freatik' berlaku daripada magma yang memanaskan air di bawah tanah dan naik di atas permukaan.

"Ini tidak bermakna kita tidak akan mengalami letusan 'freatik', letusan kecil yang dipacu wap, atau letusan freatomagmatik yang lemah, sama seperti letusan yang kita alami dari semasa ke semasa," tambahnya.

Pegawai Phivolcs turut mengingatkan orang ramai yang tinggal berhampiran Gunung Berapi Taal supaya mematuhi langkah keselamatan bagi mengelakkan kesan buruk kesihatan daripada terhidu abu yang bercampur dalam asap tebal.

"Kita perlu memakai pelitup muka atau elakkan keluar dan jika anda tidak boleh mengelak daripada keluar, mari kita pakai pelitup muka.

"Jika anda tidak mempunyai topeng N95, gunakan beberapa lapisan topeng pembedahan. Jika berasa tidak sihat, jika kita terdedah kepada asap gunung berapi, dan merasai kesan buruk ini, sila berjumpa doktor," katanya.

Beliau juga mengingatkan orang ramai untuk melindungi kumpulan yang berisiko, seperti kanak-kanak, orang tua, dan wanita hamil.

"Mari kita menjaga orang tua, ibu mengandung, dan bayi. Jika kita pergi ke kawasan Taal, mari pastikan mereka dilindungi dengan pelitup muka atau mereka berada di dalam rumah sebanyak mungkin," tambahnya.

Filipina mengeluarkan amaran kesihatan ketika ibu kota dilanda asap, abu dan gas gunung berapi

Sementara itu, Phivolcs berkata ia memantau peningkatan cecair gunung berapi panas di tasik kawah Gunung Berapi Taal yang mengakibatkan pelepasan gas gunung berapi.

Pencemaran berat turut menyelubungi bangunan di wilayah ibu kota dengan jerebu.

Amaran itu kekal pada tahap 1 dalam skala lima peringkat, menandakan 'peningkatan sedikit dalam gempa bumi gunung berapi dan aktiviti wap atau gas'.

Terletak di sebuah tasik yang indah di wilayah Batangas berhampiran Manila, Gunung Berapa Taal setinggi 311 meter adalah antara yang paling aktif daripada 24 gunung berapi di Filipina.

Pada Januari 2020, gunung berapi Taal memuntahkan abu dan wap setinggi 15 kilometer (km), memaksa lebih 100,000 orang berpindah dan puluhan lain membatalkan penerbangan apabila abu menyelubungi sehingga Manila.

Ketua bahagian operasi pejabat pertahanan awam di selatan Manila, Randy Dela Paz, berkata pihaknya menerima laporan mengenai masalah pernafasan di wilayah itu akibat asap gunung berapi.

Asap gunung berapi, atau 'vog', terdiri daripada titisan halus mengandungi gas gunung berapi seperti sulfur, yang boleh merengsakan mata, tekak dan saluran pernafasan.

Pihak berkuasa penerbangan, semalam mengingatkan juruterbang supaya mengelak daripada terbang berhampiran puncak gunung berapi itu.

Filipina berada di 'Lingkaran Api' Pasifik, di mana aktiviti gunung berapi dan gempa bumi adalah perkara biasa. - AGENSI

Berita Harian X