Rabu, 6 September 2023 | 8:52am
Foto hiasan
Foto hiasan

Tipu kuih bulan dalam talian: 27 mangsa rugi lebih RM1.1 juta

SINGAPURA: Satu penipuan baharu membabitkan penjualan kuih bulan di platform media sosial menyebabkan sekurang-kurangnya 27 mangsa kerugian kira-kira $325,000 (RM1.1 juta ) bulan lalu, kata polis semalam.

Selepas menghubungi 'penjual' melalui platform pesanan sosial untuk membuat tempahan kuih bulan yang diiklankan di Facebook dan Instagram, mangsa diarahkan melalui WhatsApp untuk membuat pembayaran.

Bagaimanapun pautan itu, kata polis, menyebabkan mangsa memuat turun fail Kit Pakej Android (APK), aplikasi yang dicipta untuk sistem pengendalian Android, yang mengandungi perisian hasad.

Memetik laporan The Straits Times, dalam sesetengah kes, mangsa diarahkan untuk membuat PayNow atau pindahan wang melalui bank untuk membeli kuih bulan.

Penipu kemudian akan memberitahu mangsa bahawa pesanan mereka terpaksa dibatalkan kerana isu pengeluaran atau tenaga kerja, dan mengarahkan mereka ke pautan berniat jahat untuk "pembayaran balik".

Selepas fail APK dimuat turun dan dipasang, penipu akan mendapat akses jauh kepada peranti mangsa, membenarkan mereka mencuri kata laluan dan mendapatkan semula bukti kelayakan perbankan.

Mangsa kemudiannya menemui transaksi yang tidak dibenarkan daripada akaun perbankan mereka.

Polis menasihatkan orang ramai supaya mengamalkan langkah berjaga-jaga seperti menambah aplikasi ScamShield, membolehkan pengesahan dua faktor atau pelbagai faktor untuk aplikasi bank dan menetapkan had transaksi pada transaksi perbankan internet.

Polis juga menasihatkan orang ramai untuk memastikan peranti mereka telah mengemas kini aplikasi antivirus/anti-malware yang dipasang dan melumpuhkan "Pasang Apl Tidak Diketahui" atau "Sumber Tidak Diketahui" dalam tetapan telefon mereka.

Orang ramai harus memuat turun dan memasang aplikasi dari gedung aplikasi rasmi sahaja, dan berhati-hati jika diminta memuat turun aplikasi yang tidak diketahui untuk membeli item atau perkhidmatan di platform media sosial.

Polis menggesa orang ramai melaporkan sebarang transaksi penipuan kepada bank mereka dengan segera dan memaklumkan pihak berkuasa, keluarga dan rakan mengenai penipuan.

Jika individu mengesyaki telefon mereka dijangkiti perisian hasad, mereka harus menukar telefon mereka kepada "mod penerbangan", menjalankan imbasan antivirus pada telefon mereka, menyemak akaun bank mereka, Singpass dan Kumpulan Wang Simpanan Pusat untuk sebarang transaksi tanpa kebenaran menggunakan peranti lain, laporkannya kepada bank dan pihak berkuasa yang berkaitan, dan membuat laporan polis.

Untuk maklumat lanjut mengenai penipuan, orang ramai boleh melayari www.scamalert.sg atau menghubungi talian bantuan anti-penipuan di 1800-722-6688. - AGENSI

Berita Harian X