Selasa, 6 Jun 2023 | 6:53pm
Setiausaha Agung ASEAN, Dr Kao Kim Hourn (kiri) bersama Menteri Luar Negeri Jepun, Yoshimasa Hayashi di Tokyo semalam. - Foto ihsan ASEAN.org
Setiausaha Agung ASEAN, Dr Kao Kim Hourn (kiri) bersama Menteri Luar Negeri Jepun, Yoshimasa Hayashi di Tokyo semalam. - Foto ihsan ASEAN.org

ASEAN, Jepun kukuh hubungan pada Sidang Kemuncak Khas di Tokyo

JAKARTA: Jepun akan menjemput pemimpin ASEAN ke sidang kemuncak khas memperingati ulang tahun ke-50 hubungan mereka di Tokyo pada Disember tahun ini.

Persediaan sidang kemuncak itu dibangkitkan ketika kunjungan hormat Setiausaha Agung ASEAN, Dr Kao Kim Hourn ke atas Menteri Luar Negeri Jepun, Yoshimasa Hayashi di Tokyo semalam.

Menurut Sekretariat ASEAN, Kao dan Hayashi bertukar pandangan tentang usaha untuk memperkukuh lagi kerjasama ASEAN-Jepun sempena ulang tahun ke-50 hubungan dialog itu.

Topik utama lain yang dibincangkan termasuk persediaan untuk penubuhan Perkongsian Strategik Komprehensif ASEAN-Jepun.

Sementara itu, Kementerian Hal Ehwal Luar Jepun dalam satu kenyataan berkata dalam pertemuan itu, Hayashi menekankan hasratnya untuk bekerjasama rapat bagi menjayakan sidang kemuncak peringatan itu.

Negara akan terus menyokong pemusatan dan perpaduan ASEAN, budaya semasa yang menarik dan pertukaran rakyat dengan rakyat selain membantu mengarusperdanakan Pandangan ASEAN di Indo-Pasifik.

"Hayashi berkata beliau mahu menghantar mesej yang padu dalam isu serantau dan antarabangsa yang mendesak pada Mesyuarat Menteri-Menteri Luar berkaitan ASEAN pada bulan Julai," menurut kenyataan itu.

ASEAN dan Jepun sudah menjalin hubungan kerjasama untuk keamanan dan pembangunan di rantau Asia-Pasifik sejak 1973.

- BERNAMA

Berita Harian X