Khamis, 27 April 2023 | 8:13pm
Remaja yang bercakap kepada CNA mengaitkan gejala kesihatan mental dengan tahap tekanan yang tinggi sebahagian besarnya berpunca daripada tekanan untuk menunjukkan prestasi yang baik di sekolah. - Foto hiasan
Remaja yang bercakap kepada CNA mengaitkan gejala kesihatan mental dengan tahap tekanan yang tinggi sebahagian besarnya berpunca daripada tekanan untuk menunjukkan prestasi yang baik di sekolah. - Foto hiasan

1 daripada 10 remaja Singapura alami gangguan kesihatan mental - Kajian

SINGAPURA: Satu daripada 10 remaja di Singapura mengalami gangguan kesihatan mental, menurut kajian dilakukan oleh Universiti Nasional Singapura (NUS).

Penyelidikan itu juga menunjukkan golongan belia semakin beralih kepada media digital sebagai sumber terapi diri dan menekankan keperluan untuk lebih celik kesihatan mental dalam kalangan ibu bapa.

Kajian di seluruh negara mengumpul data daripada 3,336 remaja.

Ia adalah yang pertama seumpamanya mengenai kesihatan mental dan daya tahan anak muda Singapura berumur 10 hingga 18 tahun.

Kira-kira satu daripada tiga belia dilaporkan mengalami gejala kesihatan mental dalaman seperti kemurungan, kebimbangan dan kesunyian, manakala sekitar satu daripada enam responden mengalami gejala luaran seperti hiperaktif, melanggar peraturan dan pencerobohan.

Kajian itu berkata, daya tahan adalah 'kunci' kepada kesihatan mental yang baik, kerana mereka yang mempunyai skor daya tahan yang lebih tinggi juga mempunyai skor kesihatan mental yang lebih baik.

Secara keseluruhan, remaja berumur 15 dan 16 tahun mengalami tahap daya tahan yang paling teruk, manakala wanita cenderung mempunyai daya tahan yang lebih rendah berbanding lelaki yang membawa kepada insiden kebimbangan dan kemurungan yang lebih tinggi.

Remaja yang bercakap kepada CNA mengaitkan gejala kesihatan mental dengan tahap tekanan yang tinggi sebahagian besarnya berpunca daripada tekanan untuk menunjukkan prestasi yang baik di sekolah.

"Saya memberi banyak tekanan kepada diri sendiri untuk belajar lebih gigih dan mengambil masa berehat untuk berlatih lebih banyak.

"Kadangkala, tekanan menjadi sangat tinggi sehingga saya tidur pada jam 4 pagi," kata seorang pelajar sekolah menengah yang sedang membuat persediaan untuk O'Levels, sambil menambah dia bimbang untuk membandingkan gred dengan rakan sekelasnya.

"Saya menghadapi isu seperti kebimbangan kerana sekolah. Saya menjadi cemas apabila terdapat ramai orang. Bagaimana saya mengatasinya, saya cuba menarik nafas panjang, saya cuba berfikir secara rasional dalam situasi itu.

"Jika saya tidak dapat menangani beberapa perkara, saya akan cuba mendapatkan bantuan, mungkin pergi kaunseling.

"Kesihatan mental adalah sangat penting kerana jika keadaan mental anda tidak sihat, ia akan menghalang anda daripada membuat banyak keputusan yang baik dalam hidup anda," kata seorang pelajar politeknik.

Menteri Negara bagi Pembangunan Sosial dan Keluarga, Sun Xueling berkata, Kajian itu mengesahkan keperluan untuk ibu bapa terbabit secara lebih mendalam bagi memahami dan mengenal pasti kebimbangan kesihatan mental anak-anak mereka.

"Keupayaan keluarga untuk menyelesaikan masalah dan menghabiskan masa bersama sebagai satu unit memainkan peranan penting dalam psikologi dan kesejahteraan keseluruhan kanak-kanak dan belia," katanya. - AGENSI

Berita Harian X