Jumaat, 24 March 2023 | 10:42pm
Gunung Ili Lewotolok di Indonesia meletus, menyebabkan pihak berkuasa mengenakan zon larangan di kawasan itu. - Foto AFP
Gunung Ili Lewotolok di Indonesia meletus, menyebabkan pihak berkuasa mengenakan zon larangan di kawasan itu. - Foto AFP

Gunung berapi Ili Lewotolok meletus hari ini

JAKARTA: Gunung Ili Lewotolok di wilayah Nusa Tenggara Timur, Indonesia meletus hari ini, mengeluarkan asap dan abu setinggi hampir satu kilometer ke udara.

Sehingga kini, pihak berkuasa tidak menerima sebarang laporan kecederaan atau kerosakan, namun zon larangan dikuatkuasakan di wilayah berkenaan untuk keselamatan orang ramai.

Letusan itu mengakibatkan muncul menara asap gunung berapi setinggi 700 meter di kawasan terpencil di negara kepulauan Asia Tenggara itu.

Bagaimanapun, pihak berkuasa mengenakan zon pengecualian dua kilometer di sekitar kawah di wilayah Nusa Tenggara Timur dan menasihatkan penduduk berhampiran memakai topeng bagi mengelakkan masalah pernafasan, kata Pusat Vulkanologi dan Tebatan Bahaya Geologi (PVMBG).

Ketua Agensi Geologi negara, Sugeng Mujiyanto, dalam satu kenyataan, memberi amaran kepada penduduk supaya berwaspada terhadap 'risiko bahaya daripada aliran lahar dan awan panas'.

Letusan besar terakhir gunung berapi itu berlaku pada akhir 2020, mencetuskan amaran penerbangan dan menutup lapangan terbang tempatan, sementara ribuan penduduk terpaksa meninggalkan rumah mereka.

Status berjaga-jaga Ili Lewotolok kekal pada tahap ketiga tertinggi selepas letusan hari ini dan pihak berkuasa masih belum mengarahkan sebarang pemindahan.

Indonesia memiliki sekitar 130 gunung berapi aktif berikutan kedudukannya di Lingkaran Api plat tektonik yang mengelilingi Lautan Pasifik yang mana aktiviti seismik sering berlaku.

Pada akhir 2018, gunung berapi di selat antara pulau Jawa dan Sumatera meletus, menyebabkan tanah runtuh di bawah laut hingga mengakibatkan tsunami yang mengorbankan lebih dari 400 orang. - AFP

Berita Harian X