Selasa, 14 Februari 2023 | 9:07pm
Menteri Tenaga Kerja Indonesia, Ida Fauziyah. - Foto AGENSI
Menteri Tenaga Kerja Indonesia, Ida Fauziyah. - Foto AGENSI

Pemerintah Indonesia sedia terima RUU lindung pembantu rumah

JAKARTA: Menteri Tenaga Kerja Indonesia, Ida Fauziyah, menyatakan pemerintah bersikap terbuka terhadap Rang Undang-Undang (RUU) Perlindungan Pekerja Rumah Tangga (RUU PPRT).

Beliau menegaskan, ia adalah daya usaha bagi menjaga kepentingan warganya yang bekerja sebagai pembantu rumah, yang diusulkan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) negara itu.

"Apabila RUU ini selesai menjadi rang undang-undang yang dimulakan oleh Dewan, maka pemerintah bersedia untuk mengalu-alukan pelaksanaannya.

"Perkara ini sudah kita bincangkan," katanya di luar acara Perbarisan Hak Asasi Manusia Menyokong Mempercepatkan Pengesahan RUU PPRT yang berlangsung di Jakarta kelmarin.

Fauziyah, yang dipetik agensi berita Indonesia, Antara, memaklumkan pemerintah sudah mengadakan beberapa perbincangan kelompok sasar berhubung RUU PPRT, sama ada secara dalaman mahupun bersama pihak berkepentingan.

Tegasnya, kewujudan RUU PPRT amat mendesak kerana dalam menjalankan tugas, pekerja rumah tangga sering bekerja dalam bidang persendirian yang mendedahkan mereka kepada bahaya.

"Ini penting bagi pemerintah untuk segera meluluskan RUU PPRT untuk dijadikan undang-undang," katanya.

Selain itu, tambah beliau, pemerintah sedia membincangkan isu-isu dalam RUU PPRT yang masih dibahaskan di DPR.

"Pemerintah sedia berbincang dan mendengar (usul dan maklum balas) pelbagai pihak berkepentingan termasuk DPR," katanya.

Perarakan Hak Asasi Manusia Menyokong Percepatan Pengesahan RUU PPRT turut dihadiri Menteri Penyelaras Politik, Undang-Undang, dan Keselamatan, Dr Mahfud MD dan wakil beberapa agensi pemerintah.

Antara yang hadir termasuk wakil Kementerian Pemerkasaan Wanita dan Perlindungan Kanak-Kanak; Pejabat Kakitangan Presiden (KSP); Suruhanjaya Kebangsaan Hak Asasi Manusia (Komnas HAM); Suruhanjaya Kebangsaan Mengenai Keganasan Terhadap Wanita (Komnas Perempuan); dan pelbagai lapisan masyarakat.

Secara berasingan, Pesuruhjaya Komnas Perempuan, Theresia Iswarini, berkata kelulusan RUU PPRT adalah penting bagi mengesahkan jaminan perlindungan terhadap pekerja pembantu rumah sebagai sebahagian daripada usaha menegakkan hak asasi manusia.

"Pengesahan RUU pekerja domestik adalah sangat mendesak kerana rekod kami menunjukkan bahawa kes terhadap pekerja rumah tangga wujud dan mereka memerlukan perlindungan," katanya.

Menurutnya, RUU PPRT bukan saja bermanfaat untuk pekerja rumah tangga bahkan juga menyediakan rangka kerja kawal selia mengenai hak dan kewajipan pekerja, majikan, dan pengedar pekerja domestik. - AGENSI

Berita Harian X