Selasa, 31 Januari 2023 | 2:11pm
Gambar hiasan. - Foto NSTP
Gambar hiasan. - Foto NSTP

Singapura sedia lebih banyak poliklinik rawatan demensia

SINGAPURA: Individu yang menghidapi penyakit demensia dan penjaga mereka akan mempunyai akses kepada lebih banyak poliklinik di sini yang dapat memberi diagnosis dan rawatan penyakit terbabit.

Pada masa akan datang, 16 daripada 23 poliklinik akan menubuhkan sebuah klinik rawatan dimensia yang bertujuan untuk meningkatkan akses diagnosis dan pengurusan penjagaan pesakit demensia dalam kalangan masyarakat.

Untuk terus menyokong mereka yang menghidapi demensia, Kementerian Kesihatan (MOH) akan meningkatkan jumlah pasukan jangkauan yang dikenali sebagai Crest, daripada 61 kepada 73 menjelang Mac 2025.

Crest, secara proaktif akan mengenal pasti warga emas yang berisiko mengalami demensia dan merujuk mereka untuk mendapatkan penilaian.

Pada masa sama, jumlah pasukan sokongan Crest pasca-diagnostik (PDS) yang membantu pesakit demensia baru didiagnosis serta ahli keluarga mereka menyesuaikan diri menghadapi penyakit ini, akan meningkat tiga kali ganda kepada enam, di bawah projek perintis.

Pasukan ini akan menghubungkan keluarga dan pengasuh sumber-sumber yang tertentu.

Inisiatif ini adalah sebahagian daripada Pelan Tindakan Penuaan Berjaya 2023 yang dilancarkan semalam oleh Jawatankuasa Menteri mengenai Penuaan, di mana Menteri Kesihatan, Ong Ye Kung, adalah pengerusinya.

Dalam ucapannya, Yee Kung berkata anggaran satu dalam 10 orang berumur 60 tahun dan ke atas menghidapi sejenis demensia, dan ia adalah satu cabaran yang memerlukan perhatian semua.

"Pencegahan kini kekal sebagai tonggak utama strategi Singapura SG Lebih Sihat, di mana pencegahan menghadapi penyakit demensia adalah lebih penting.

"Salah satu sebab ialah terdapat bukti bahawa sebahagian daripada kes demensia adalah berkaitan dengan penyakit seperti kencing manis dan obesiti.

"Jika dapat mengatasi isu ini, kita boleh mencegah sebahagian besar demensia daripada berlaku," katanya.

Antara lain, Pelan Tindakan Penuaan Berjaya 2023 juga melanjutkan dua skim pekerjaan warga emas dan inisiatif lain untuk membolehkan kerja sukarela dan pembelajaran.

Di bawah pelan itu, geran dan skim kredit untuk menyokong pengambilan pekerja yang lebih berusia akan dilanjutkan untuk membolehkan warga emas bekerja lebih lama.

Untuk menyokong penggajian pekerja warga emas, pemerintah akan melanjutkan Kredit Pekerjaan Warga Emas dari 2023 hingga 2025 di bawah pelan tindakan.

Ini adalah untuk menyediakan pengimbangan gaji bagi mereka yang menggajikan pekerja berumur 60 tahun ke atas dan berpendapatan sehingga SGD$4,000 (RM12,900) sebulan.

Sehingga September 2022, lebih daripada SGD$450 juta (RM1.45 bilion) kredit pekerjaan warga emas dikeluarkan, dan ini memanfaatkan hampir 100,000 majikan dan lebih 460,000 pekerja warga emas.

Untuk menggalakkan majikan menawarkan pengambilan semula pekerja secara sambilan atau fleksibel, Geran Pengambilan Bekerja Semula secara Sambilan akan mempunyai kriteria yang disemak dan ia akan dilanjutkan dari 2023 hingga 2025.

Di bawah geran ini, yang diperkenalkan pada 2020, majikan boleh mendapatkan sokongan pembiayaan sehingga SGD$125,000 (RM404,000), atau SGD$2,500 (RM8,082) untuk setiap pekerja kanan pemastautin yang layak, apabila mereka komited kepada dasar penggajian semula secara sambilan. - AGENSI

Berita Harian X