Jumaat, 25 November 2022 | 3:10pm
Gambar hiasan.
Gambar hiasan.

Singapura tahan 3 warga Malaysia elak cukai rokok

SINGAPURA: Kastam Singapura menahan tiga lelaki warga Malaysia, berusia 28 hingga 33 tahun, dan merampas 512 karton serta 759 paket rokok tidak dibayar cukai dalam satu operasi pada Selasa lalu.

Dalam operasi yang dijalankan di bangunan perindustrian di Yishun Industrial Street 1, pegawai kastam memeriksa tiga lelaki dan dua trak pikap di dalam sebuah unit gudang.

Mereka menemui 259 karton dan 520 paket rokok tidak dibayar cukai yang disembunyikan dalam salah sebuah trak.

Mereka kemudian menemui lagi 253 karton dan 239 paket rokok tidak dibayar cukai yang disembunyikan dalam trak lain.

Rokok yang tidak dibayar cukai itu disembunyikan dalam kompartmen yang diubah suai di bawah katil kargo kenderaan-kenderaan berkenaan dan ketiga-tiga lelaki itu ditahan.

Menyusuli operasi terbabit, pegawai kastam merampas dua trak lain, yang diletakkan di lokasi berasingan.

Trak berkenaan turut disyaki digunakan bagi menyeludup rokok yang tidak dibayar cukai ke Singapura.

Siasatan mendapati ketiga-tiga lelaki itu didakwa bersekongkol dengan orang-orang yang tidak dikenali di Malaysia untuk menghapuskan trak selepas mengambil rokok yang tidak dibayar cukai dalam unit gudang itu.

Kesemua rokok dan empat trak yang tidak dibayar cukai itu dirampas dalam operasi Selasa lalu.

Jumlah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dielak berjumlah sekitar SGD$50,200 (RM163,506) dan SGD$3,990 (RM12,996). Siasatan kini masih dijalankan.

Membeli, menjual, mengangkut, menghantar, menyimpan, memiliki atau berurusan dengan barangan yang tidak dibayar cukai adalah kesalahan serius di bawah Akta Kastam dan Akta GST.

Pesalah boleh didenda sehingga 40 kali ganda jumlah duti dan GST yang dielak atau dipenjara sehingga enam tahun atau kedua-duanya.

Kenderaan-kenderaan yang digunakan dalam kesalahan berkaitan juga boleh disita. - AGENSI

Berita Harian X