Sabtu, 5 November 2022 | 12:12pm
Gambar hiasan. - Foto REUTERS
Gambar hiasan. - Foto REUTERS

Sidang Kemuncak ASEAN berlangsung di Phnom Penh

BANGKOK: Sidang Kemuncak ASEAN dan Sidang-sidang Kemuncak Berkaitan akan berlangsung di Phnom Penh, Kemboja bermula 10 hingga 13 November ini.

Kemboja selaku pengerusi ASEAN tahun ini akan menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN ke-40 dan ke-41 dan Sidang-sidang Kemuncak Berkaitan serta Dialog Global ASEAN kedua.

Sidang-sidang kemuncak berkaitan itu termasuk Sidang Kemuncak ASEAN-China ke-25; Sidang Kemuncak ASEAN-Jepun ke-25; Sidang Kemuncak ASEAN-ROK ke-23; Sidang Kemuncak ASEAN Campur Tiga (APT) ke-25 dan Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-lndia sempena 30 tahun Hubungan Dialog.

Turut diadakan, Sidang Kemuncak ASEAN-Amerika Syarikat (AS) ke-10; Sidang Kemuncak ASEAN-Australia ke-2; Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-Kanada; Sidang Kemuncak ASEAN-Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB); dan Sidang Kemuncak Asia Timur (EAS) ke-17.

Dalam satu kenyataan, Kementerian Luar dan Kerjasama Antarabangsa memaklumkan Raja Kemboja Raja Norodom Sihamoni dijangka mengadakan pertemuan dengan ketua negara dan kerajaan ASEAN.

Menurut kenyataan itu, Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen dan pemimpin ASEAN akan bertemu dengan wakil Perhimpunan Antara Parlimen ASEAN (AIPA); Majlis Penasihat Perniagaan Belia ASEAN dan ASEAN (ASEAN-BAC ).

"Mereka juga akan menghadiri Dialog Global ASEAN kedua mengenai pemulihan pasca-COVID-19 yang dijangka disertai ketua beberapa pertubuhan antarabangsa utama.

"Pemimpin beberapa rakan dialog ASEAN juga dijangka menghadiri dialog itu," menurut kenyataan sama.

Selain itu, Hun Sen turut akan mengadakan mesyuarat dua hala dengan beberapa ketua delegasi.

Setakat ini, Presiden AS, Joe Biden; Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres; Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau adalah antara pemimpin yang dijangka menghadiri sidang kemuncak itu.

Pada majlis penutup, Hun ​​Sen akan menyerahkan jawatan Pengerusi ASEAN kepada Presiden Indonesia, Joko Widodo.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Luar Prak Sokhonn akan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Komuniti Keselamatan Politik ASEAN (APSC) ke-25 dan Mesyuarat Majlis Penyelaras ASEAN (ACC) ke-31.

Beliau juga akan mempengerusikan majlis memeterai Treati Keamanan dan Kerjasama di Asia Tenggara oleh Sepanyol dan Ukraine. - BERNAMA

Berita Harian X