Khamis, 25 Ogos 2022 | 2:45pm
Prayuth Chan-ocha. - Foto AGENSI
Prayuth Chan-ocha. - Foto AGENSI

PM Thailand yang digantung hadiri mesyuarat kementerian pertahanan

BANGKOK: Perdana Menteri Thailand yang digantung tugas, Prayuth Chan-ocha dijangka menghadiri mesyuarat Kementerian Pertahanan hari ini, ketika sekutu lamanya memulakan hari pertama sebagai pemangku perdana menteri.

Prayuth, 68, masih mengekalkan jawatan kabinetnya sebagai Menteri Pertahanan selepas Mahkamah Perlembagaan menggantungnya daripada jawatan tertinggi, sementara menunggu semakan had penggal yang diamanahkan oleh perlembagaan.

Mahkamah memutuskan untuk mendengar petisyen daripada parti pembangkang utama yang berhujah bahawa Prayuth, yang berkuasa pada 2014, telah mencapai had penggal lapan tahun kerana pemerintahannya sebagai ketua junta juga perlu dikira.

Mahkamah menggantung Prayuth sehingga keputusan ke atas petisyen yang dikemukakan oleh Parti pembangkang utama, Pheu Thai, diumumkan.

Jurucakap kerajaan berkata, Prayuth menghormati keputusan itu dan menggesa orang ramai untuk melakukan perkara yang sama, dan kerajaan akan berfungsi seperti biasa.

Timbalan Perdana Menteri, Prawit Wongsuwan, 77, juga seorang raja dan bekas ketua tentera yang mempunyai hubungan lama dengan Prayuth, telah mengambil alih sebagai pemimpin sementara tetapi dijangka tidak membuat penampilan umum hari ini.

Pilihan raya umum Thailand akan datang dijangka menjelang Mei tahun depan.

Pemimpin Pheu Thai, Cholnanan Srikaew, menggesa Prayuth meletak jawatan.

"Demi negara, Jeneral Prayuth harus meletakkan jawatan supaya kita boleh memulakan proses pemilihan perdana menteri berdasarkan perlembagaan secepat mungkin," kata Cholnanan dalam catatan di Facebook.

Pemimpin perniagaan berkata, kegawatan politik mungkin menggoyahkan keyakinan pelabur terhadap ekonomi kedua terbesar di Asia Tenggara itu, tetapi menambah bahawa sektor perniagaan kekal positif.

"Tidak kira apa yang berlaku kepada perdana menteri, sektor perniagaan tetap yakin bahawa ekonomi Thailand boleh menguruskan pertumbuhan," kata Sanan Angubolkul, pengerusi Dewan Perniagaan Thailand. - AGENSI

Berita Harian X