Khamis, 28 April 2022 | 4:09pm
K Datchinamurthy, warga Malaysia yang dijatuhi hukuman gantung di Singapura kerana kesalahan mengedar 44.96 gramdiamorfin. - Foto AGENSI
K Datchinamurthy, warga Malaysia yang dijatuhi hukuman gantung di Singapura kerana kesalahan mengedar 44.96 gramdiamorfin. - Foto AGENSI

Pelaksanaan hukuman mati Datchinamurthy ditangguhkan

SINGAPURA: Mahkamah Tinggi Singapura hari ini membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman mati terhadap rakyat Malaysia, K Datchinamurthy.

Dia sepatutnya menjalani hukuman gantung esok, dua hari selepas Nagaenthran Dharmalingam, dihukum gantung.

Menurut peguam aktivis hak asasi Singapura, M Ravi, permohonan penangguhan itu dibenarkan sementara menunggu satu lagi keputusan perbicaraan pada 20 Mei ini.

"Datch (Datchinamurthy) sepatutnya dihukum mati esok," menurut peguam itu dalam hantarannya di Facebook.

Datchinamurthy, 36, didakwa atas tuduhan mengedar 44.96 gram (g) diamorfin ke Singapura pada 2011 dan dijatuhi hukuman mati pada 2015.

Sementara itu, mendiang Nagaenthran disabitkan pada 2010 kerana kesalahan mengedar 42.72 g heroin pada 2009.

Singapura antara negara yang mempunyai undang-undang narkotik paling tegas di dunia.

Keluarga Datchinamurthy baru-baru ini menerima notis pelaksanaan hukuman mati yang dijadualkan pada 29 April ini.

Permohonan penangguhan Datchinamurthy difailkan sendiri olehnya dan didengar dalam perbicaraan tertutup pada jam 9.30 pagi tadi.

M Ravi, yang sebelum ini mewakili tertuduh, berkata prosiding pada 20 Mei ini adalah berhubung tindakan pihak penjara menghantar perbualan antara Datchinamurthy dengan peguamnya kepada Pejabat Peguam Negara.

"Permohonan itu sudah difailkan oleh firma kami sebelum ini bagi menentukan tahap pelanggaran peraturan oleh pihak penjara.

"Persoalan yang ditimbulkan adalah sama ada mahkamah boleh menggantung tertuduh Jumaat ini sedangkan tarikh pendengaran membabitkan kes itu ditetapkan pada 20 Mei ini," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X