Rabu, 20 April 2022 | 7:14pm
Gambar fail menunjukkan aktivis memegang poster memaparkan gambar Nagaenthran K Dharmalingam, ketika membantah hukuman gantung terhadapnya yang dijatuhkan mahkamah Singapura. - Foto REUTERS
Gambar fail menunjukkan aktivis memegang poster memaparkan gambar Nagaenthran K Dharmalingam, ketika membantah hukuman gantung terhadapnya yang dijatuhkan mahkamah Singapura. - Foto REUTERS

Warga Malaysia dihukum gantung 27 April ini di Singapura

SINGAPURA: Seorang rakyat Malaysia, Nagaenthran K Dharmalingam, yang didapati bersalah menyeludup dadah ke Singapura akan menjalani hukuman gantung sampai mati pada 27 April ini.

Pada 29 Mac lalu, Mahkamah Rayuan menolak percubaan tertuduh untuk memulakan prosiding semakan kehakiman bagi mencabar hukuman matinya.

Hukuman mati terhadap Nagaenthran kini akan diteruskan pada tarikh ditetapkan selepas mahkamah lima hakim turut menolak permintaannya untuk menangguhkan hukuman sementara dia mencari panel pakar psikiatri bagi menilainya.

Nagaenthran, yang kini berusia 34 tahun, ditangkap dengan heroin diikat pada pahanya dari Malaysia ke Singapura melalui Pusat Pemeriksaan Woodlands pada April 2009 ketika berusia 21 tahun.

Dia didapati bersalah mengedar 42.72 gram heroin pada 2010 dan dijatuhi hukuman mati manakala rayuannya terhadap sabitan serta hukumannya ditolak pada 2011.

Dia dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Singapura pada November 2010, bagaimanapun hukumannya ditangguhkan susulan beberapa perubahan yang dilakukan terhadap undang-undang negara itu.

Dalam perkembangan terkini, Perkhidmatan Penjara Singapura, dalam surat kepada ibu Nagaenthran, Panchalai Supermaniam, berkata tempoh lawatan akan dilanjutkan setiap hari sehingga menjelang tarikh hukuman dilaksanakan.

Peguam hak asasi manusia Singapura, M Ravi, yang juga peguambela Nagaenthran, berkata satu-satunya pilihan untuk menyelamatkannya sekarang ialah bagi kerajaan Malaysia merujuk kes itu kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ). - AGENSI

Berita Harian X