Khamis, 17 Februari 2022 | 8:30pm
Foto hiasan
Foto hiasan

Rakyat Malaysia dihukum gantung diberi penangguhan oleh presiden Singapura

SINGAPURA: Pausi Jefridin, warga Malaysia yang dijadual dihukum gantung semalam kerana kesalahan dadah telah diberi penangguhan oleh presiden republik itu, Halimah Yacob.

Ia disahkan oleh peguamnya, Charles Yeo, kepada Bernama.

Terdahulu, peguam Singapura, M Ravi, menyiarkan di laman Facebooknya mengatakan bahawa presiden telah memberikan perintah tangguh pelaksanaan hukuman mati kepada Pausi.

Dalam catatan berasingan, Ravi turut menyiarkan salinan perintah tangguh yang dikeluarkan untuk warga Singapura Roslan Bakar yang juga berada dalam hukuman mati.

Apabila ditanya berapa lama tempoh penangguhan itu, Yeo berkata: "Sekurang-kurangnya sehingga 28 Februari. Ia adalah tempoh yang tidak ditentukan.

"Mahkamah Rayuan Singapura semalam telah menolak dua percubaan berasingan selama sebelas jam oleh Pausi dan Roslan untuk dikecualikan daripada hukuman mati. Kedua-duanya dijatuhi hukuman mati pada 2010. Dilaporkan bahawa pada 14 Februari, Yeo, memfailkan usul jenayah, meminta Mahkamah Rayuan menyemak keputusan 2018 mengenai hukuman mati tetapi ia didengar dan ditolak oleh tiga hakim pada hari berikutnya.

Laporan itu mengatakan, peguam itu kemudian memfailkan permohonan kepada Mahkamah Tinggi untuk memulakan prosiding semakan kehakiman untuk mengisytiharkan bahawa hukuman mati itu tidak mengikut Perlembagaan.

Ini telah didengar dan ditolak oleh Mahkamah Tinggi pada pagi semalam tetapi penangguhan sementara pelaksanaan telah diberikan sementara menunggu rayuan.

Rayuan itu kemudiannya didengar oleh tiga hakim pada petang semalam dan ditolak.

Dalam kedua-dua permohonan, Yeo berhujah Roslan dan Pausi kurang upaya dari segi intelek - isu yang sebelum ini dibangkitkan oleh pasangan itu tetapi ditolak oleh Mahkamah Tinggi pada 2017 dan oleh Mahkamah Rayuan pada 2018, kata laporan itu.

Kedua-duanya didakwa mengedar tidak kurang daripada 96.07 gram heroin pada 14 Jun 2008. - BERNAMA

Berita Harian X