Khamis, 6 Januari 2022 | 6:29pm
Tinjauan Indonesia mendapati 85 peratus penduduk mempunyai antibodi COVID-19. - Foto AGENSI
Tinjauan Indonesia mendapati 85 peratus penduduk mempunyai antibodi COVID-19. - Foto AGENSI

Tinjauan Indonesia mendapati 85 peratus penduduk mempunyai antibodi COVID-19

JAKARTA: Lebih 85 peratus penduduk Indonesia mempunyai antibodi terhadap COVID-19, satu tinjauan yang dikendalikan kerajaan menunjukkan, namun pakar epidemiologi memberi amaran bahawa tidak jelas sama ada imuniti ini boleh membantu membendung gelombang baru jangkitan coronavirus.

Tinjauan yang dijalankan antara Oktober dan Disember oleh penyelidik di Universiti Indonesia, mendapati rakyat Indonesia telah membangunkan antibodi daripada gabungan jangkitan dan vaksinasi COVID-19.

Pandu Riono, ahli epidemiologi yang terbabit dalam tinjauan yang meliputi kira-kira 22,000 responden, berkata tahap imuniti boleh menjelaskan mengapa tidak terdapat lonjakan ketara dalam jangkitan COVID-19 sejak pertengahan 2021.

Gelombang kedua jangkitan Indonesia - didorong oleh varian Delta - memuncak pada Julai dan Ogos, dengan jangkitan menjunam daripada lebih 50,000 sehari kepada hanya beberapa ratus sehari dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Antibodi itu mungkin memberikan sedikit perlindungan terhadap varian baharu, termasuk Omicron yang sangat menular, kata Pandu, walaupun menambah ia akan mengambil masa berbulan-bulan untuk ini menjadi jelas.

Omicron telah menjangkiti lebih 250 orang di Indonesia, namun kebanyakan kes telah diimport dan segelintir kes tempatan setakat ini tidak membawa jenis lonjakan yang direkodkan di banyak negara.

Pandu berkata, tinjauan itu tidak menafikan keperluan untuk lebih ramai orang diberi vaksin, termasuk mereka yang telah dijangkiti.

"Perkara utama adalah untuk memastikan majoriti orang membangunkan imuniti hibrid untuk mengawal wabak itu," katanya, merujuk kepada imuniti yang lebih kuat dalam kalangan sesetengah orang yang telah divaksin dan juga telah dijangkiti.

Indonesia hanya memberi vaksin sepenuhnya kepada 42 peratus daripada populasi keseluruhan 270 juta orang.

Penemuan tinjauan itu masih diteliti untuk menilai bagaimana jenama vaksin yang berbeza mungkin menyumbang kepada tahap antibodi yang berbeza, kata Pandu.

Pakar epidemiologi di Universiti Griffith Australia, Dicky Budiman, yang tidak terbabit dalam tinjauan itu, berkata penemuan itu harus ditangani dengan berhati-hati memandangkan kadar vaksin Indonesia ketinggalan di banyak negara dan tidak ada jaminan berapa lama antibodi akan bertahan. - REUTERS

Berita Harian X