Sabtu, 7 Ogos 2021 | 7:00pm
Yu Xuan bersama keluarganya di National University Hospital (NUH), Singapura. - Foto NUH
Yu Xuan bersama keluarganya di National University Hospital (NUH), Singapura. - Foto NUH

Bayi terkecil dunia akhirnya dibenar keluar hospital

SINGAPURA: Bayi 14 bulan, Kwek Yu Xuan, yang dilahirkan pramatang di Singapura dengan hanya seberat 212 gram, mungkin mencatat rekod dunia sebagai bayi paling ringan dan dibenarkan keluar hospital dalam keadaan sihat.

Menurut Hospital Universiti Nasional (NUH) Singapura, rekod baharu itu adalah berdasarkan catatan yang disimpan bahagian Pendaftaran Bayi Terkecil, Universiti Iowa.

NUH berkata, rekod bayi terkecil dunia sebelum ini adalah 245 gram sewaktu dilahirkan di Amerika Syarikat, seperti yang dilaporkan BBC pada Mei 2019.

Kini, NUH menyatakan Yu Xuan sudah mencapai berat 6.3 kilogram dan dibenarkan keluar hospital pada 9 Julai lalu.

Pada sesi taklimat media secara dalam talian anjuran NUH hari ini, ibu bayi itu, Wong Mei Ling, berkata pada mulanya beliau dan suaminya, Kwek Wee Liang, berasa amat sedih kerana terpaksa melahirkan bayi pramatang.

"Sekarang kami amat gembira kerana ia membesar dengan sihat dan dibenarkan keluar hospital. Kami berasa kagum dan amat berterima kasih kepada doktor dan jururawat di unit rawatan rapi neonatal (NICU) atas perhatian dan penjagaan perubatan menakjubkan untuk Yu Xuan," katanya yang berasal dari Pontian, Johor.

"Selain itu kami juga ingin mengalungkan penghargaan dan terima kasih terhadap platfom kutipan sumbangan awam GIVE.asia serta penyumbang lain serta kepada keluarga, rakan, teman serta tuan rumah kediaman kami yang sentiasa menghulurkan bantuan serta galakan," katanya.

Ibu bapa Yu Xuan yang menjadi pemastautin Singapura, berjaya mengumpul kira-kira S$323,000 (RM1.07 juta) untuk membiayai kos perubatan menerusi GIVE.asia.

Pasangan itu pada awalnya merancang bayi itu dilahirkan di Malaysia untuk bersama dengan anak sulung mereka yang kini berusia empat tahun.

Bagaimanapun, disebabkan masalah 'preeclampsia' atau tekanan darah tinggi sewaktu hamil, Mei Ling dimasukkan ke NUH dan menjalani pembedahan sewaktu mengandung 24 minggu enam hari, berbanding tempoh kehamilan biasa selama 40 minggu.

Yu Xuan dimasukkan ke NICU NUH dan terus berada di situ selama 13 bulan, menjadikan dia bayi paling lama berada di wad berkenaan.

"Pasukan NICU berterima kasih kepada keluarga Yu Xuan kerana kepercayaan yang diberikan terhadap kami untuk merawat dan menjaga bayi ini," kata Ketua dan Perunding Kanan, Jabatan Neonatal - Khoo Teck Puat, Institut Perubatan Kanak-Kanak (KTP-NUCMI, NUH), Profesor Madya Zubair Amin.

"Ia suatu perjalanan yang sangat sukar untuk Yu Xuan dan kami amat menghargai kerjasama dan sokongan padu daripada rakan, penyumbang serta seluruh masyarakat yang turut membantu terhadap kelangsungan dan pembesaran bayi ini.

"Ini adalah kerjasama berpasukan berteraskan semangat dan minat untuk merawat," katanya.

Dilahirkan pada 9 Jun 2020, NUH berkata bayi ini begitu menakjubkan kerana mampu bertahan ketika menjalani rawatan dan berjuang untuk terus hidup, lebih-lebih lagi dilahirkan ketika pandemik COVID-19.

Sebagai bayi luar biasa COVID-19, dia mengharungi pelbagai liku kerana terpaksa bergantung kepada pelbagai jenis rawatan dan mesin untuk terus hidup, dan memberikan tindak balas positif terhadap semua rawatan dan penjagaan perubatan.

Dia begitu aktif, ceria dan memberi reaksi positif ketika berada di NICU dengan mendapat pemantauan rapi sepanjang masa daripada kakitangan KTP-NUCMI, NUH.

NUH berkata, perkembangan dan keadaan Kesihatan Yu Xuan, semakin baik meskipun dia ketika ini menghidap penyakit paru-paru kronik dan tekanan tinggi salur darah - dua keadaan kesihatan lazim bagi bayi yang dilahirkan pramatang ekstrim.

Bagaimanapun, doktor percaya, keadaan kesihatannya akan menjadi bertambah baik seiring peningkatan usia. - BERNAMA

Berita Harian X