Sabtu, 21 November 2020 | 8:39pm
Pelajar Thailand dengan berpakaian seperti dinosaur turut serta dalam tunjuk perasaan antikerajaan di Bangkok. - Foto EPA
Pelajar Thailand dengan berpakaian seperti dinosaur turut serta dalam tunjuk perasaan antikerajaan di Bangkok. - Foto EPA

Tunjuk perasaan pelajar dan dinosaur menari di Bangkok

BANGKOK: Ribuan pelajar sekolah yang kecewa dengan sistem pendidikan Thailand yang kekurangan berkumpul bersama penunjuk perasaan sambil berpakaian seperti dinosaur dan menari di Bangkok hari ini.

Ia adalah perhimpunan besar-besaran pertama di negara itu sejak Perdana Menteri, Prayut Chan-o-cha memperingatkan bahawa pihak berkuasa akan menggunakan semua undang-undang, termasuk tuduhan fitnah kerajaan yang keras, untuk mengekang penunjuk perasaan prodemokrasi.

Sejak Ogos, diperkuat oleh gerakan protes politik meluas yang melanda Thailand, sebuah kumpulan yang disebut 'Pelajar Buruk' telah berkempen untuk pengunduran Menteri Pendidikan, Nataphol Teepsuwan, menuntut perubahan budaya, kesaksamaan, pembaikan kurikulum dan pelonggaran peraturan yang ketat.

Menjelang tunjuk perasaan hari ini, tiga pemimpin pelajar dipanggil untuk disoal siasat polis dan Peguam Hak Asasi Manusia Thailand mengatakan, kini terdapat empat remaja yang menghadapi kemungkinan pendakwaan.

Namun, di sebalik ancaman oleh pihak berkuasa, anak-anak muda tetap ingkar mematuhinya apabila mereka menari bersama beberapa watak T-Rex yang mewakili 'dinosaur politik' Thailand dan melompat-lompat di sekitar bola 'asteroid' raksasa.

"Kami terpaksa keluar dan membuat suara kami didengar untuk memaksa perubahan," kata pelajar 15 tahun, Leaf kepada AFP.

Ramai pelajar memakai tali pergelangan tangan berwarna untuk menunjukkan mereka masih di bawah umur, supaya penunjuk perasaan yang lebih tua dapat melindungi mereka.

"Sekolah bukanlah tempat yang selamat (untuk kanak-kanak perempuan)," kata seorang pelajar.

Ratusan penunjuk perasaan pada tunjuk perasaan itu memakai sepit rambut itik getah, rujukan kepada penunjuk perasaan prodemokrasi yang menggunakan mainan kolam berisi udara untuk melindungi diri mereka dari tembakan meriam air dan gas pemedih mata oleh polis pada hari Selasa. - AFP

Berita Harian X