Ahad, 18 Oktober 2020 | 8:16pm
Penunjuk perasaan membawa poster yang memuat wajah aktivis yang ditangkap. - Foto EPA
Penunjuk perasaan membawa poster yang memuat wajah aktivis yang ditangkap. - Foto EPA

Protes pro-demokrasi Thailand ingkar larangan untuk hari keempat

BANGKOK: Ribuan penunjuk perasaan pro-demokrasi mengambil alih persimpangan utama Bangkok pada hari ini dengan poster yang memuat wajah aktivis yang ditangkap, menentang larangan perhimpunan dan amaran keras dari pihak berkuasa yang telah meningkatkan tindakan keras dalam beberapa hari ini.

Gerakan yang dipimpin pemuda itu mengalami beberapa kekecewaan minggu ini, dengan sejumlah penangkapan selepas penunjuk perasaan mengepung sebuah konvoi kereta kerajaan dan memberi isyarat pro-demokrasi kepada Ratu Suthida semasa tunjuk perasaan pada Rabu.

Pemerintah bertindak balas dengan mengenakan tindakan darurat 'serius' yang melarang perhimpunan lebih dari empat orang dan membenarkan penangkapan pemimpin tunjuk perasaan, yang kebanyakannya menuntut pemecatan Perdana Menteri, Prayut Chan-O-Cha, mantan ketua tentera yang yang dilantik sebagai Perdana Menteri dalam rampasan kuasa 2014.

Polis juga mengerahkan meriam air ke arah penunjuk perasaan yang tidak bersenjata pada Jumaat lalu di daerah pusat membeli-belah Bangkok, langkah yang menimbulkan kemarahan masyarakat Thailand.

Namun, tindakan keras terbabit telah memberi semangat kepada penyokong muda gerakan yang kebanyakannya tampil dalam tunjuk perasaan gerila setiap hari di sekitar Bangkok.

Lokasi diumumkan sejam sebelumnya untuk mengelirukan pihak berkuasa, yang menutup sebahagian besar perkhidmatan Skytrain dan kereta api bawah tanah di bandar ini bagi mencegah orang daripada masuk.

"Saya tidak boleh membiarkan pelajar bertempur sendirian," kata Phat, 24, pelumba rali pertama yang tiba di tempat tunjuk perasaan di Monumen Kemenangan Bangkok, hari ini.

"Saya mahukan demokrasi sejati," katanya kepada AFP.

Ribuan orang turun ke jalan raya utama dari jam 4 petang sambil menjerit 'Bebaskan rakan kami, sambil membawa poster aktivis yang ditangkap.

Mereka termasuk pengacara hak asasi manusia, Anon Numpa, Parit 'Penguin' Chiwarak, dan Panusaya 'Rung' Sithijirawattanakul - tiga wajah paling dikenali dalam gerakan tanpa pemimpin yang secara konsisten menyeru reformasi monarki.

Antara tuntutan mereka ialah penghapusan undang-undang fitnah kerajaan yang keras - yang melindungi Raja Maha Vajiralongkorn dari kritikan - dan seruan agar raja itu tidak mencampuri politik negara yang bergolak. - AFP

Berita Harian X