Ahad, 17 Mei 2020 | 4:31pm
Thailand membenarkan umat Islam menunaikan solat sunat Aidilfitri. Gambar dirakam pada 8 Mei lalu di masjid dalam Daerah Chana Wilayah Songkla. - Foto AFP
Thailand membenarkan umat Islam menunaikan solat sunat Aidilfitri. Gambar dirakam pada 8 Mei lalu di masjid dalam Daerah Chana Wilayah Songkla. - Foto AFP

Thailand benar solat sunat Aidilfitri di zon hijau

BANGKOK: Umat Islam di Thailand dibenarkan menunaikan solat sunat Aidilfitri di masjid dengan mengikuti garis panduan yang ketat untuk membendung COVID-19.

Sheikhul Islam Thailand, Aziz Phithakkhumphon, berkata memandangkan situasi pandemik COVID-19 di negara itu bertambah baik, solat sunat Aidilfitri dibenarkan dijalankan di masjid yang terletak dalam kawasan zon hijau, iaitu yang tiada kes jangkitan.

Bagaimanapun, beliau berkata jawatankuasa masjid perlu menyediakan kawasan terbuka tanpa pendingin udara seperti di pekarangan masjid, pekarangan bangunan atau sekolah atau stadium di kampung-kampung untuk menjalankan solat sunat Hari Raya itu.

Beliau berkata, jemaah diwajibkan memakai pelitup muka, mengambil air sembahyang di rumah dan membawa sejadah masing-masing, selain mengamalkan penjarakan sosial serta menjaga kebersihan.

"Solat sunat Aidilfitri berlangsung selama 20 minit sahaja," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jika masjid tidak bersedia untuk menjalankan solat sunat Aidilfitri, beliau menasihatkan umat Islam supaya menunaikan solat sunat itu bersama ahli keluarga di rumah.

"Bagaimanapun, aktiviti seperti jamuan sempena Aidilfitri di masjid serta aktiviti secara berkumpulan tidak dibenarkan. Orang ramai perlu mengelakkan daripada berkumpul serta menziarah kubur ahli keluarga," katanya.

Sehingga kini, Thailand merekodkan 3,028 kes COVID-19 dan 56 kematian. - BERNAMA

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X