Ahad, 16 Jun 2024 | 10:22am
Polis menyiasat lokasi kes tembakan di Brooklands Plaza Splash Pad di Rochester Hills, Michigan, Amerika Syarikat (AS). - Foto AFP
Polis menyiasat lokasi kes tembakan di Brooklands Plaza Splash Pad di Rochester Hills, Michigan, Amerika Syarikat (AS). - Foto AFP

10 cedera ditembak di taman tema air di AS

DETROIT: Sekurang-kurangnya 10 mangsa termasuk kanak-kanak, cedera akibat ditembak di taman tema air berhampiran Detroit pada petang Sabtu, kata polis yang menyifatkannya sebagai kes tembakan rambang.

Suspek masih bebas pada lewat Sabtu tetapi polis berkata mereka percaya dia terperangkap di sebuah rumah berhampiran dan pistol itu ditemui di tempat kejadian.

Syerif Daerah Oakland, Michael Bouchard, berkata seorang lelaki dilihat keluar dari kenderaan di hadapan taman Brooklands Plaza Splash Pad, di Rochester Hills, Michigan, kira-kira jam 5 petang. (2100 GMT) dan melepaskan kira-kira 30 tembakan.

"Suspek menggunakan pistol Glock separa automatik 9mm dan dia dilihat turut memuatkan semula kelongsong peluru beberapa kali," katanya pada sidang akhbar.

Tidak jelas sama ada terdapat sebarang kematian, kata polis yang pada mulanya melaporkan lima orang ditembak.

Gabenor Michigan, Gretchen Whitmer, berkata di platform X: "Saya sedih apabila mengetahui mengenai kes tembakan di Rochester Hills".

Rochester Hills terletak kira-kira 50 kilometer (km) di utara Detroit, di mana komuniti kejiranan Oxford Township, juga di Oakland County, adalah lokasi kes tembakan sekolah besar-besaran pada 2021.

Pelajar, Ethan Crumbley, ketika itu berusia 15 tahun, membunuh empat pelajar dan mencederakan enam pelajar lain serta seorang guru di Oxford High School. - REUTERS

Berita Harian X