Selasa, 4 Jun 2024 | 9:12pm
Foto dirakamkan pada 18 Oktober 2023 menunjukkan Joe Biden (kiri) mengadakan mesyuarat dengan Benjamin Netanyahu di Tel Aviv, Israel. - Foto REUTERS
Foto dirakamkan pada 18 Oktober 2023 menunjukkan Joe Biden (kiri) mengadakan mesyuarat dengan Benjamin Netanyahu di Tel Aviv, Israel. - Foto REUTERS

Netanyahu mungkin lanjutkan perang Gaza demi politik - Biden

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden, berkata Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mungkin tertangguh untuk menamatkan perang di Gaza atas sebab politik.

Biden berkata demikian dalam wawancara majalah Time yang dikeluarkan hari ini.

Kenyataan dalam wawancara 28 Mei itu dibuat beberapa hari sebelum Biden memperincikan cadangan gencatan senjata di Gaza, dan ketika perdana menteri Israel itu bergelut dengan perpecahan politik yang mendalam di negara sendiri.

Ditanya sama ada dia fikir Netanyahu memanjangkan perang atas sebab politiknya sendiri, Biden berkata: "Terdapat banyak sebab untuk orang membuat kesimpulan itu."

Biden, yang telah mendesak untuk menamatkan perang hampir lapan bulan, juga berkata "tidak pasti" sama ada tentera Israel telah melakukan jenayah perang di Gaza.

Bulan lalu, pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague memohon waran tangkap untuk Netanyahu dan ketua pertahanannya, serta tiga pemimpin Hamas, atas dakwaan jenayah perang.

Israel melancarkan serangan udara dan darat di Gaza sejak Oktober lalu berikrar untuk memusnahkan Hamas selepas kumpulan itu menyerang Israel, menyebabkan kira-kira 1,200 orang terbunuh.

Serangan balas Israel menyaksikan lebih 36,000 orang di Gaza maut, menurut pihak berkuasa kesihatan di sana, yang mengatakan beribu-ribu lagi mayat tertimbus di bawah runtuhan.

Tinjauan pendapat menunjukkan kebanyakan rakyat Israel menyokong perang tetapi menyalahkan Netanyahu atas kegagalan keselamatan.

Protes jalanan besar-besaran menjadi acara mingguan, menarik puluhan ribu menuntut kerajaan bertindak lebih untuk membawa pulang tebusan yang ditawan Hamas pada 7 Oktober dan menggesa Netanyahu berundur.

Berita Harian X