Rabu, 8 Mei 2024 | 3:35pm
Mayat mangsa keenam dan terakhir yang maut selepas sebuah kapal kontena melanggar sebuah jambatan di bandar Baltimore AS telah ditemui, kata pihak berkuasa negeri Maryland semalam. - Foto AFP
Mayat mangsa keenam dan terakhir yang maut selepas sebuah kapal kontena melanggar sebuah jambatan di bandar Baltimore AS telah ditemui, kata pihak berkuasa negeri Maryland semalam. - Foto AFP

Mayat terakhir pekerja dalam runtuhan jambatan AS ditemui

WASHINGTON: Mayat keenam dan terakhir kemalangan sebuah kapal kontena melanggar jambatan di bandar Baltimore AS telah ditemui, kata pihak berkuasa negeri Maryland pada Selasa.

Jambatan Francis Scott Key, laluan transit utama ke pelabuhan Baltimore yang sibuk, runtuh pada 26 Mac apabila kapal kontena Dali kehilangan kuasa dan melanggar tiang sokongan, membunuh enam pekerja pembinaan jalan raya.

Mangsa dikenal pasti oleh pihak berkuasa sebagai Jose Mynor Lopez, 37 tahun, seorang pekerja binaan dari Baltimore, Maryland, yang bekerja di jambatan itu apabila ia runtuh.

"Hari ini, Jose Mynor Lopez, mangsa keenam dan terakhir yang hilang, telah ditemui," kata Datuk Bandar Baltimore Brandon M Scott di X.

Komando Bersatu, pasukan petugas bersama yang terdiri daripada polis, pengawal pantai dan agensi kerajaan yang bertindak balas terhadap bencana itu, berkata ahli keluarga Lopez telah dimaklumkan.

Polis Maryland berkata, penemuan mayat itu adalah pencapaian dalam usaha pemulihan.

"Usaha untuk membuka semula saluran penghantaran sepenuhnya akan diteruskan (pemulihan) ini," kata Scott.

Kapal Dali berukuran 1,000 kaki (300 meter) mengeluarkan panggilan Mayday beberapa saat sebelum perlanggaran yang memberi masa kepada polis untuk menghentikan lalu lintas ke jambatan, kemungkinan menyelamatkan nyawa.

Namun, krew pembinaan seramai lapan orang yang sedang membaiki jalan berlubang di jambatan itu tidak dapat dihubungi dalam masa yang genting, dan menjunam dengan tan konkrit dan keluli terpintal ke dalam Sungai Patapsco.

Dua pekerja diselamatkan, seorang dimasukkan ke hospital dan seorang lagi tidak cedera.

Biro Penyiasatan Persekutuan dan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan telah membuka penyiasatan jenayah ke atas bencana itu. - Foto AFP

Berita Harian X