Selasa, 7 Mei 2024 | 9:51am
Ibu pejabat PBB di New York. - Foto REUTERS
Ibu pejabat PBB di New York. - Foto REUTERS

Palestin minta sokongan Perhimpunan Agung PBB untuk jadi anggota penuh

NEW YORK: Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akan mengundi draf resolusi yang mengiktiraf Palestin sebagai layak menjadi anggota penuh agensi dunia itu pada Jumaat ini dan mengesyorkan Majlis Keselamatan PBB menimbang semula perkara itu dengan baik.

Ia secara berkesan akan bertindak sebagai tinjauan global mengenai berapa banyak sokongan rakyat Palestin terhadap bidaan mereka, yang telah diveto dalam Majlis Keselamatan PBB bulan lalu oleh Amerika Syarikat (AS).

Permohonan untuk menjadi anggota penuh PBB perlu diluluskan oleh Majlis Keselamatan dianggotai 15 negara dan kemudian Perhimpunan Agung.

Diplomat berkata Perhimpunan Agung 193 anggota berkemungkinan menyokong bidaan Palestin.

Bagaimanapun perubahan masih boleh dibuat pada draf itu selepas beberapa diplomat membangkitkan kebimbangan dengan teks semasa, yang dilihat Reuters, yang juga memberikan hak dan keistimewaan tambahan - kurang keanggotaan penuh - kepada rakyat Palestin.

Beberapa diplomat berkata ini boleh menjadi contoh untuk situasi lain, memetik Kosovo dan Taiwan sebagai contoh.

Duta Besar Israel untuk PBB, Gilad Erdan semalam mengecam draf resolusi Perhimpunan Agung dan mengatakan ia akan memberikan Palestin status de facto dan hak sebuah negara dan bertentangan dengan Piagam PBB yang diasaskan.

"Jika ia diluluskan, saya menjangkakan AS akan menghentikan sepenuhnya membiayai PBB dan institusinya, mengikut undang-undang Amerika," kata Erdan, sambil menambah penerimaan oleh Perhimpunan Agung tidak akan mengubah apa-apa di lapangan.

Palestin pada masa ini adalah negara pemerhati bukan ahli, pengiktirafan de facto kenegaraan yang diberikan oleh Perhimpunan Agung PBB pada 2012.

Misi Palestin ke PBB di New York tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas mengenai desakannya untuk tindakan dalam Perhimpunan Agung.

Desakan Palestin untuk menjadi anggota penuh PBB berlaku selepas tujuh bulan peperangan antara Israel dan Palestin di Semenanjung Gaza, dan ketika Israel memperluaskan penempatan di Tebing Barat yang diduduki, yang dianggap oleh PBB sebagai haram.

PBB sudah lama menyokong visi dua negara yang hidup bersebelahan dalam sempadan yang selamat dan diiktiraf.

Rakyat Palestin mahukan sebuah negara di Tebing Barat, timur Baitulmaqdis dan Semenanjung Gaza, semua wilayah ditawan Israel pada 1967.

Berita Harian X