Khamis, 18 April 2024 | 7:43am
Salah satu sesi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNSC) di New York, Amerika Syarikat. - Foto fail AFP
Salah satu sesi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNSC) di New York, Amerika Syarikat. - Foto fail AFP

Majlis Keselamatan PBB putus keanggotaan penuh Palestin esok

NEW YORK: Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dijadual mengundi esok atas permintaan Palestin untuk menjadi ahli penuh PBB, kata diplomat, satu langkah yang sekutu Israel, Amerika Syarikat (AS) dijangka akan menyekat untuk mengiktiraf negara Palestin.

Majlis 15 anggota itu akan mengundi pada jam 3 petang Jumaat mengenai draf resolusi yang mengesyorkan kepada 193 anggota Perhimpunan Agung PBB bahawa 'Negara Palestin diterima sebagai ahli PBB', kata diplomat.

Resolusi majlis memerlukan sekurang-kurangnya sembilan undi menyokong dan tiada veto oleh AS, Britain, Perancis, Russia atau China untuk diluluskan.

Diplomat berkata, langkah itu boleh mendapat sokongan sehingga 13 ahli majlis, yang akan memaksa AS menggunakan kuasa vetonya.

Ahli Majlis, Algeria yang mengemukakan draf resolusi itu meminta undian pada petang Khamis, bertepatan dengan mesyuarat Majlis Keselamatan mengenai Asia Barat, yang akan dihadiri oleh beberapa menteri.

AS berkata, penubuhan negara Palestin yang merdeka harus dilakukan melalui rundingan terus antara pihak-pihak dan bukannya di PBB.

"Kami tidak melihat bahawa membuat resolusi dalam Majlis Keselamatan semestinya akan membawa kami ke tempat di mana kami boleh menemui penyelesaian dua negara untuk bergerak ke hadapan," kata duta AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield pada Rabu.

Palestin pada masa ini adalah negara pemerhati dan bukannya ahli, pengiktirafan de facto kenegaraan yang diberikan oleh 193 anggota Perhimpunan Agung PBB pada 2012.

Tetapi, permohonan untuk menjadi ahli penuh PBB perlu diluluskan oleh Majlis Keselamatan dan kemudian sekurang-kurangnya dua pertiga daripada Perhimpunan Agung. - REUTERS

Berita Harian X