Selasa, 9 April 2024 | 9:22am
Seorang kanak-kanak Palestin bermain berhampiran bangunan yang musnah akibat pengeboman Israel di Gaza City pada 8 April 2024. - Foto AFP
Seorang kanak-kanak Palestin bermain berhampiran bangunan yang musnah akibat pengeboman Israel di Gaza City pada 8 April 2024. - Foto AFP

Majlis Keselamatan PBB putus keanggotaan penuh Palestin bulan ini

NEW YORK: Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam berkata, mereka akan memutuskan bulan ini mengenai tawaran Palestin untuk menjadi ahli penuh PBB, dengan kempen itu mungkin tidak bertahan berikutan tentangan Amerika Syarikat (AS).

Sewaktu perang Gaza berlanjutan ke bulan ketujuh, langkah Majlis Keselamatan itu digambarkan sebagai 'bersejarah' oleh rakyat Palestin, tetapi dikecam hebat oleh Israel.

Duta Malta, Vanessa Frazier, yang memegang jawatan presiden Majlis Keselamatan secara bergilir, berkata mereka sudah memutuskan bahawa perbincangan ini perlu diadakan pada April.

Sebarang permintaan untuk menjadi negara anggota PBB mesti terlebih dahulu melalui Majlis Keselamatan - di mana sekutu Israel, Amerika Syarikat akan menggunakan veto - dan kemudian disahkan oleh Perhimpunan Agung.

Rakyat Palestin, yang mempunyai status pemerhati di badan dunia itu sejak 2012, melobi selama bertahun-tahun untuk mendapatkan keahlian penuh, yang akan menyamai pengiktirafan kenegaraan Palestin.

"Hari ini adalah detik bersejarah," kata utusan PBB Palestin, Riyad Mansour kepada pemberita semalam ketika anggota Majlis Keselamatan, melalui jawatankuasa ad hoc mengenai keahlian baharu, memulakan proses semakan selepas rakyat Palestin minggu lalu melancarkan semula bidaan rasmi 2011 mereka.

"Apa yang kami minta adalah untuk mengambil tempat kami yang sah di kalangan masyarakat negara, untuk dilayan sama rata - sama seperti dengan negara lain, untuk hidup dalam bebas dan bermaruah, dalam keamanan dan keselamatan, di tanah nenek moyang kami," kata Mansour dalam Perhimpunan Agung.

Pemerhati bagaimanapun meramalkan veto dari AS, yang menentang keahlian Palestin sejak 2011.

"Kedudukan kami adalah kedudukan yang diketahui, ia tidak berubah.

"Tetapi kami akan terus mencari jalan untuk membawa penyelesaian dua keadaan ," kata Duta Besar Washington untuk PBB, Linda Thomas-Greenfield.

Di bawah undang-undang AS, AS dikehendaki memotong pembiayaan kepada agensi PBB yang memberikan keahlian penuh kepada negara Palestin, tetapi ada kalanya undang-undang itu dilaksanakan secara terpilih.

Washington menegaskan PBB bukanlah tempat untuk menilai kenegaraan Palestin, tetapi berjalan hasil perjanjian antara Israel dan Palestin.

Sementara itu, Duta Israel PBB, Gilad Erdan pula melancarkan kritikan pedas dari podium perhimpunan.

"

Berita Harian X