Rabu, 3 April 2024 | 10:09pm
Acara itu berbeza dengan Mei lalu apabila presiden AS, Joe Biden menganjurkan majlis resepsi untuk menandakan berakhirnya Ramadan. - Foto AFP
Acara itu berbeza dengan Mei lalu apabila presiden AS, Joe Biden menganjurkan majlis resepsi untuk menandakan berakhirnya Ramadan. - Foto AFP

Rumah Putih anjur majlis berbuka puasa

WASHINGTON: Rumah Putih menganjurkan majlis makan malam berbuka puasa secara kecil-kecilan semalam untuk meraikan bulan suci Ramadan selepas beberapa jemputan menolak kerana kekecewaan dalam masyarakat Islam berhubung polisinya terhadap perang Israel-Gaza.

Presiden Joe Biden bertemu dengan pemimpin Islam sebelum mengadakan majlis makan malam berskala kecil dengan pegawai kanan Islam dalam pentadbirannya, bersama isteri beliau Jill Biden, dan Naib Presiden, Kamala Harris dan suaminya.

"Presiden Biden akan menganjurkan pertemuan dengan pemimpin masyarakat Islam untuk membincangkan isu-isu penting kepada masyarakat," kata setiausaha akhbar Rumah Putih, Karine Jean-Pierre kepada pemberita semalam dan menjelaskan pemimpin itu lebih suka mengadakan mesyuarat daripada makan malam.

"Rumah Putih melaraskan format untuk responsif," katanya.

Seorang peserta, Dr Thaer Ahmad, seorang doktor bilik kecemasan yang menghabiskan sekurang-kurangnya tiga minggu di Gaza, memberitahu CNN bahawa beliau meninggalkan mesyuarat semalam sebelum ia berakhir.

"Sebagai menghormati komuniti saya, kerana menghormati semua orang yang telah menderita dan yang telah terbunuh dalam proses itu, saya perlu keluar daripada mesyuarat itu," kata Ahmad.

Ahmad, yang mengatakan beliau satu-satunya warga Palestin-Amerika dalam pertemuan itu, berkata tidak banyak respons daripada Biden.

"Beliau berkata beliau faham, dan saya pergi," kata Ahmad kepada CNN.

Majlis itu berbeza dengan Mei tahun lalu, ketika Biden menganjurkan majlis sambutan Aidilfitri untuk menandakan berakhirnya Ramadan.

Berpuluh-puluh hadirin bersorak untuk Biden di Rumah Putih sambil memberitahu orang ramai, "Ini rumah kamu."

Ahli Kongres Islam yang menghadiri acara itu termasuk Wakil Ilhan Omar dan Rashida Tlaib, yang adalah warga Palestin-Amerika.

Mereka kini antara pengkritik terbesar dasar Gaza Biden.

Emgage Action, sebuah kumpulan advokasi Muslim Amerika, berkata ia menolak jemputan ke majlis makan malam semalam, memetik bantuan ketenteraan tanpa syarat berterusan Biden kepada Israel yang mereka katakan telah membawa kepada malapetaka kemanusiaan yang besar.

Ramai orang Islam, Arab, dan aktivis anti-perang marah dengan sokongan pentadbiran terhadap Israel dan serangan tenteranya di Gaza yang telah membunuh berpuluh-puluh ribu dan menyebabkan krisis kebuluran di enklaf pantai yang sempit dengan kira-kira 2.3 juta orang.

Israel adalah penerima utama bantuan asing Amerika Syarikat (AS), dan AS memveto beberapa undian di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menggesa gencatan senjata dalam serangan Gaza yang bermula selepas serangan kumpulan Palestin Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober.

AS berkecuali daripada mengundi lewat Mac.

Serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel membunuh 1,200 orang, menurut jumlah Israel.

Serangan tentera Israel ke atas Gaza yang ditadbir Hamas telah membunuh lebih 32,000 orang, menurut kementerian kesihatan tempatan, menyebabkan hampir semua penduduknya kehilangan tempat tinggal dan membawa kepada dakwaan pembunuhan beramai-ramai yang dinafikan Israel.

Kumpulan Islam dan anti-perang mengadakan buka puasa protes di Taman Lafayette berhampiran Rumah Putih.

Mereka mengedarkan kurma dan botol air untuk berbuka pada waktu matahari terbenam. - REUTERS

Berita Harian X