Isnin, 11 March 2024 | 9:24am
Anggota masyarakat Islam berkumpul untuk solat Tarawih pertama Ramadan di Times Square, New York City, semalam. -AFP
Anggota masyarakat Islam berkumpul untuk solat Tarawih pertama Ramadan di Times Square, New York City, semalam. -AFP

Umat ​​Islam berkumpul untuk berdoa di Times Square NY ketika Ramadan bermula

NEW YORK: Berpuluh-puluh jemaah Islam berkumpul di Times Square New York, semalam, untuk menandakan permulaan bulan suci Ramadan, dengan mempamerkan bendera Palestin sebagai solidariti dengan penduduk di Gaza.

Mereka menunaikan solat Tarawih, solat malam Ramadan yang istimewa, berlatarbelakangkan papan iklan pengiklanan LED terang yang menerangi mercu tanda Manhattan.

"Adalah bagus untuk datang ke sini sebagai orang Islam. Saya melihat orang Islam dari mana-mana, saya terkejut. Ini kali pertama saya ke sini. Saya mahu datang dan melihat masyarakat," kata seorang jemaah, Salman al-Hanafy, 20, seorang pengendali jentera pengangkut dari Kaherah yang memakai jubah putih bersih.

Lebih 100 orang berkumpul untuk berdoa walaupun dalam keadaan sejuk dan berangin, dengan vokalis melaungkan nasyid dan kanak-kanak membaca al-Quran, salinannya ditawarkan kepada umat Islam dan orang ramai yang ingin tahu.

"Ramai orang berminat dengan al-Quran, kami hampir kehabisan yang Perancis. Ia menjelaskan kepentingan berpuasa pada bulan Ramadan," kata Ahmad Yasar, 20, pelajar IT di New York ketika donat dihantar kepadanya dan pasukannya mengedarkan kitab suci itu.

Umat Islam yang berpuasa menahan diri daripada makan dan minum dari subuh hingga senja pada bulan Ramadan dan berkumpul bersama keluarga dan rakan-rakan untuk berbuka puasa pada waktu petang.

Ia juga adalah bulan solat di mana umat Islam secara tradisinya berkumpul beramai-ramai di masjid, terutama pada waktu malam.

Ahmad berkata, doa bersama adalah penting untuk "meningkatkan kesedaran dan menunjukkan kepada orang ramai apa yang berlaku di seluruh dunia", termasuk di Gaza.

New York telah menjadi tempat untuk berpuluh-puluh protes, beberapa pro-Palestin dan yang lain pro-Israel, sejak serangan 7 Oktober ke atas Israel oleh pejuang Hamas yang mencetuskan perang. -AFP

Berita Harian X