Sabtu, 2 March 2024 | 9:48am
Ahli Parlimen Demokrat, Rashida Tlaib pada sidang media berhubung situasi di Rafaha, Palestin, selain menggesa gencatan senjata segera di luar US Capitol, Washington. - Foto AFP
Ahli Parlimen Demokrat, Rashida Tlaib pada sidang media berhubung situasi di Rafaha, Palestin, selain menggesa gencatan senjata segera di luar US Capitol, Washington. - Foto AFP

Surat kepada Biden: Puluhan Demokrat tuntut gencatan senjata di Gaza

WASHINGTON: Dua puluh sembilan penggubal undang-undang Demokrat menulis surat kepada Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden semalam bagi menyokong gencatan senjata di Gaza dalam usaha memudahkan pembebasan tebusan.

"Gencatan senjata sementara dalam pertempuran bukan sahaja akan membantu membebaskan tebusan dan memberikan bantuan yang sangat diperlukan kepada jutaan orang awam yang kehilangan tempat tinggal, ia juga boleh membuka laluan untuk menamatkan konflik secara kekal," kata Ahli Kongres Brad Schneider dan Jimmy Panetta, disertai 27 wakil lain dalam surat berkenaan.

Menurut surat berkenaan, langkah menghentikan sementara pertempuran dan membolehkan penghantaran makanan, air, ubat-ubatan dan bekalan penting lain yang mencukupi akan mewujudkan ruang untuk orang ramai akhirnya kembali ke komuniti asal mereka, sekali gus menumpukan perhatian kepada pemulihan di rantau ini.

"Untuk mencapai keputusan ini, Amerika Syarikat mesti bekerjasama dengan rakyat Palestin, Israel, Mesir dan sekutu kami untuk mewujudkan pentadbiran pemulihan sementara untuk mengamankan Gaza sehingga kerajaan tetap boleh ditubuhkan," kata Ahli Parlimen berkenaan.

Menurut Ahli Parlimen, keamanan kekal mungkin berlalu tetapi hanya melalui rundingan langsung antara Israel dan Palestin, disokong dan diperkukuh dengan kepemimpinan AS.

Israel melancarkan serangan maut di Semenanjung Gaza berikutan serangan rentas sempadan oleh kumpulan Hamas pada 7 Oktober lalu.

Lebih 30,200 rakyat Palestin telah terbunuh sejak itu dan lebih 70,400 yang lain cedera, manakala hampir 1,200 rakyat Israel dipercayai terbunuh dalam serangan Hamas.

Perang Israel mendorong 85 peratus penduduk Gaza ke dalam perpindahan dalaman di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang teruk, manakala 60 peratus daripada infrastruktur wilayah terkepung itu telah rosak atau musnah, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Israel didakwa melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang dalam keputusan sementara Januari ini mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

Berita Harian X