Selasa, 9 Januari 2024 | 7:23am
Penunjuk perasaan pro-Palestin menutup Jambatan Brooklyn, antara jambatan utama yang menghubungkan Manhattan ke Brooklyn, pada pagi Isnin, semalam, di New York City. -AFP
Penunjuk perasaan pro-Palestin menutup Jambatan Brooklyn, antara jambatan utama yang menghubungkan Manhattan ke Brooklyn, pada pagi Isnin, semalam, di New York City. -AFP

Beratus-ratus penunjuk perasaan pro-Palestin ditahan selepas menyekat jambatan NYC, terowong

NEW YORK: Penunjuk perasaan pro-Palestin menyekat beberapa jambatan dan terowong New York City, semalam, untuk menuntut gencatan senjata segera dalam konflik Israel-Hamas yang berusia tiga bulan sebelum polis menahan ratusan daripada mereka dan membuka semula jalan raya.

Berpuluh-puluh penunjuk perasaan duduk di pintu masuk ke jambatan Brooklyn, Manhattan dan Williamsburg merentasi Sungai Timur, serta di Terowong Holland yang menghubungkan New York City dengan New Jersey merentasi Sungai Hudson, lapor media tempatan.

Polis menahan 325 penunjuk perasaan, kata jurucakap Jabatan Polis New York, dan semua lokasi sudah dikosongkan sebelum tengah hari.

Datuk Bandar New York City, Eric Adams, berkata hak untuk membantah tidak memberi orang hak untuk menyekat jambatan.

"Matlamatnya adalah untuk membantah secara aman tanpa melakukan gangguan besar kepada bandar, sesetengah orang bukan sahaja memandu pergi dan balik, melintasi jambatan kami untuk pergi ke tempat kerja, sesetengah daripada mereka sedang berhadapan dengan beberapa isu kecemasan sebenar," kata Adams.

Video yang disiarkan di media sosial ketika protes menunjukkan penunjuk perasaan melaungkan: "NYPD, KKK, IDF mereka semua sama," merujuk kepada Jabatan Polis New York, Ku Klux Klan dan Angkatan Pertahanan Israel.

Penunjuk perasaan di Terowong Holland membawa sepanduk bertulis "Angkat kepungan ke atas Gaza,", "Gencatan senjata sekarang" dan "Tamatkan pendudukan."

Protes itu dianjurkan oleh Suara Yahudi untuk Keamanan, Pergerakan Belia Palestin dan bahagian New York bagi Demokrat Sosialis Amerika, antara kumpulan advokasi lain, kata mereka di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

"Kepungan di Gaza perlu ditamatkan dan saya bersedia untuk meletakkan tubuh saya di barisan untuk menamatkannya," kata seorang penunjuk perasaan ketika dia dibawa pergi oleh seorang pegawai polis dengan video menunjukkan tangannya di belakang.

Di Charleston, Carolina Selatan, penunjuk perasaan mengganggu ucapan kempen pemilihan semula Presiden Joe Biden di Gereja Mother Emanuel AME di mana seorang ketuanan kulit putih membunuh sembilan orang gereja kulit hitam pada 2015.

Penunjuk perasaan melaungkan "Gencatan Senjata sekarang," dan jemaah di dalam gereja membalas dengan korus "empat tahun lagi" sementara penunjuk perasaan dibawa keluar dari bangunan.

"Saya telah bekerja secara senyap-senyap dengan Kerajaan Israel untuk mengurangkan mereka dan keluar dengan ketara dari Gaza," kata Biden selepas ucapannya terganggu. -REUTERS

Berita Harian X