Khamis, 28 September 2023 | 7:46am
Presiden AS, Joe Biden ketika mesyuarat bersama kumpulan penasihat sains dan teknologi di San Francisco. - Foto AFP
Presiden AS, Joe Biden ketika mesyuarat bersama kumpulan penasihat sains dan teknologi di San Francisco. - Foto AFP

Penutupan kerajaan AS tidak dapat dielakkan - Biden

SAN FRANCISCO: Presiden Joe Biden berkata penutupan kerajaan tidak dapat dielakkan dan jika berlaku, banyak isu penting termasuk berkaitan sains dan kesihatan bakal terjejas.

Bercakap kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan kepada sekumpulan penasihat sains dan teknologi di San Francisco, Biden berkata beliau tidak fikir apa-apa yang tidak dapat dielakkan dalam politik.

Penutupan kerajaan akan berlaku pada hujung minggu ini melainkan penggubal undang-undang boleh mencapai perjanjian dalam bajet.

"Jika kita menutup kerajaan, banyak kerja penting dan sains dan kesihatan boleh terjejas, daripada penyelidikan kanser, kepada keselamatan makanan.

"Jadi rakyat Amerika memerlukan rakan Republikan kami di Dewan Perwakilan untuk melakukan tugas mereka: Membiayai kerajaan," kata Biden.

Buat masa ini, Kongres terus bergerak ke arah krisis fiskal yang lain, dalam tempoh setahun yang menyaksikan kerajaan AS hampir berhenti membuat pembayaran hutang.

Minggu lalu, penggubal undang-undang meninggalkan Dewan Perwakilan dengan tiada resolusi dibuat, sekali gus meningkatkan kemungkinan pentadbiran pimpinan Biden menghampiri tempoh kurang seminggu lagi berdepan penutupan sejak 1977 apabila AS mengalihkan permulaan tahun fiskalnya pada 1 Oktober - REUTERS

Berita Harian X