Khamis, 23 Februari 2023 | 5:27pm
Anggota pasukan kecemasan yang berada di lokasi kejadian pesawat ringan terhempas di Little Rock, Arkansas. - Foto Arkansas Democrat-Gazette via AP
Anggota pasukan kecemasan yang berada di lokasi kejadian pesawat ringan terhempas di Little Rock, Arkansas. - Foto Arkansas Democrat-Gazette via AP

5 kakitangan perunding alam sekitar maut nahas pesawat ringan di AS

LITTLE ROCK, ARKANSAS : Lima pekerja firma perunding alam sekitar maut apabila sebuah kapal terbang kecil yang mereka naiki terhempas berhampiran kilang di Little Rock, Arkansas Amerika Syarikat (AS), kata pihak berkuasa.

Jurucakap Pejabat Syerif Daerah Pulaski, Leftenan Cody Burk berkata pesawat enjin berkembar itu terhempas di luar kawasan perindustrian di Little Rock, beberapa kilometer dari selatan Lapangan Terbang Bill dan Hillary Clinton.

Sementara itu, Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) berkata, lima orang berada di dalam pesawat itu termasuk juruterbang.

Pesawat jenis Beech BE20 itu berlepas dari lapangan terbang Little Rock dan menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa John Glenn Columbus di Columbus, Ohio, kata FAA.

Burk tidak segera mengeluarkan nama atau umur orang di dalam pesawat itu, lapor agensi berita ArabNews.

FAA berkata ia dan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan akan menyiasat nahas itu.

CTEH, sebuah firma perunding alam sekitar yang berpangkalan di North Little Rock, berkata lima orang di dalam pesawat itu - termasuk juruterbang - adalah pekerjanya.

Jurucakap syarikat berkata pekerja sedang bertindak balas terhadap letupan di kilang logam Ohio minggu ini yang mengorbankan seorang pekerja dan menghantar lebih daripada sedozen ke hospital.

"Kami berasa amat sedih untuk melaporkan kehilangan rakan sekerja Little Rock kami," kata Paul Nony, naib presiden kanan CTEH dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh syarikat.

"Kami meminta semua orang untuk memastikan keluarga mereka yang hilang dan seluruh pasukan CTEH dalam fikiran dan doa mereka," katanya.

Nahas itu berlaku ketika ribut petir yang dikatakan oleh Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan termasuk tiupan angin 40 mph (64 km/j) bergerak melalui kawasan Little Rock.

Burk berkata terpulang kepada penyiasat untuk menentukan sama ada cuaca menjadi faktor.

Penduduk berhampiran berkata mereka melihat api marak akibat kemalangan itu.

Dennis Gordon memberitahu Arkansas Democrat-Gazette dia berdiri di jalan berhampiran kemalangan itu apabila dia mendengar angin bertiup dan kemudian letupan.

Gordon memberitahu akhbar itu bahawa beberapa letupan lebih kecil diikuti, dan kemudian kebakaran besar.

"Ia hanya merah, kemudian ia mula menjadi hitam, dan terdapat bau terbakar ini," kata Gordon kepada akhbar itu. - AGENSI

Berita Harian X