Sabtu, 28 Januari 2023 | 1:16pm
Jet pejuang F/A-18E Super Hornet diletakkan di atas dek Kapal Pengangkut Pesawat USS Nimitz semasa penghantaran ke Laut China Selatan pada 27 Januari 2023. - Foto REUTERS
Jet pejuang F/A-18E Super Hornet diletakkan di atas dek Kapal Pengangkut Pesawat USS Nimitz semasa penghantaran ke Laut China Selatan pada 27 Januari 2023. - Foto REUTERS

Jeneral AS beri amaran kemungkinan perang dengan China seawal 2025

WASHINGTON: Seorang jeneral Tentera Udara Amerika Syarikat (AS) yang bertaraf empat bintang memberi amaran mengenai konflik dengan China seawal 2025.

Konflik itu berkemungkinan besar ada kaitan dengan isu Taiwan dan beliau menggesa komander tentera untuk mempersiapkan unit mereka untuk pertempuran operasi maksimum pada 2023.

Dalam memorandum dalaman yang pertama kali muncul di media sosial semalam, dan kemudian disahkan sebagai tulen oleh Pentagon, ketua Komando Mobiliti Udara, Jeneral Mike Minihan, berkata matlamat utama adalah untuk menghalang dan, jika perlu, tumpaskan China.

"Saya harap saya silap. Hati saya memberitahu bahawa kita akan bertarung pada 2025," kata Minihan.

Minihan berkata, pilihan raya presiden Taiwan pada 2024 akan memberikan Presiden China, Xi Jinping alasan untuk pencerobohan tentera, manakala AS akan terganggu oleh pemilihan untuk Rumah Putih.

"Pasukan Xi, alasan dan peluang semuanya sejajar pada 2025," tambahnya.

Memorandum itu juga menyeru semua kakitangan Perintah Mudah Alih untuk pergi ke lapang sasar, tembak ke sasaran dan tuju untuk membunuh.

Jurucakap Pentagon menjawab pertanyaan e-mel daripada Agence France-Presse mengenai memo itu dan mengesahkannya.

Pegawai kanan AS berkata, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, China telah mempercepatkan jangka masa untuk merampas kawalan Taiwan, sebuah pulau tadbir sendiri yang dituntut oleh Beijing.

China mengadakan latihan ketenteraan besar pada Ogos 2022, dilihat sebagai percubaan untuk pencerobohan selepas lawatan menentang solidariti ke Taipei oleh Speaker Dewan Perwakilan Rakyat ketika itu, Nancy Pelosi.

AS menukar pengiktirafan dari Taipei ke Beijing pada 1979 tetapi menjual senjata kepada Taiwan untuk mempertahankan diri.

Semakin ramai penggubal undang-undang AS menggesa untuk meningkatkan bantuan, termasuk menghantar bantuan ketenteraan terus ke Taiwan, dengan mengatakan pencerobohan Russia ke atas Ukraine menekankan lagi keperluan untuk persediaan awal. - AFP

Berita Harian X