Selasa, 10 Januari 2023 | 3:53pm
Polis bergegas ke lokasi kejadian di mana seorang guru sekolah ditembak dan dicederakan oleh seorang budak lelaki berusia enam tahun. - Foto REUTERS
Polis bergegas ke lokasi kejadian di mana seorang guru sekolah ditembak dan dicederakan oleh seorang budak lelaki berusia enam tahun. - Foto REUTERS

Guru ditembak kanak-kanak enam tahun dipuji sebagai wira

WASHINGTON: Pihak berkuasa AS semalam memuji kepahlawanan seorang guru sekolah yang ditembak dan dicederakan oleh seorang budak lelaki berusia enam tahun, berkata dia menyelamatkan banyak nyawa dengan memindahkan semua pelajarnya sebelum menyelamatkan dirinya sendiri.

"Saya percaya Cik Zwerner adalah wira, dia menyelamatkan nyawa," kata ketua polis Newport News, Virginia, Steve Drew, selepas seorang pelajar menembaknya dalam kelas gred pertamanya di Sekolah Rendah Richneck.

Pelajar dan guru itu sedang berbincang apabila dia mengeluarkan pistol, kata pihak berkuasa.

Zwerner meletakkan tangannya dalam posisi bertahan apabila pistol itu dilepaskan, dan peluru menembusi tangannya seterusnya bahagian atas dadanya.

"Dia memastikan bahawa setiap kanak-kanak itu keluar dari bilik itu dan dia adalah orang terakhir yang pergi. Jadi saya percaya dia menyelamatkan nyawa," tegasnya.

Zwerner dimasukkan ke hospital semalam, berada dalam keadaan stabil, kata Drew.

Tembakan di sekolah melanda Amerika Syarikat (AS), dengan tragedi baru-baru ini termasuk pembunuhan 19 kanak-kanak dan dua guru pada Mei lalu di Uvalde, Texas, oleh seorang lelaki bersenjata berusia 18 tahun.

Dianggarkan terdapat 44,000 kematian berkaitan senjata api di AS tahun lalu, kira-kira separuh daripadanya kes pembunuhan, kemalangan dan mempertahankan diri, dan separuh daripadanya membunuh diri, menurut pangkalan data Arkib Keganasan Senjata. - AFP

Berita Harian X