Jumaat, 16 Disember 2022 | 12:26pm
Pedro Castillo. - Foto fail AFP
Pedro Castillo. - Foto fail AFP

Pemimpin Peru digulingkan ditahan lagi 18 bulan

LIMA: Mahkamah Agung Peru pada Khamis memerintahkan presiden yang digulingkan Pedro Castillo kekal dalam tahanan 18 bulan lagi selepas penahanannya minggu lalu, yang mencetuskan pergolakan berdarah di negara Amerika Selatan itu.

Castillo disingkirkan daripada jawatan dan ditahan selepas cuba membubarkan badan perundangan dan mengumumkan akan memerintah melalui dekri, dalam apa yang dikatakan penentang sebagai usaha mengelak undi pemecatan ketika siasatan beberapa kes rasuah berjalan.

Bekas guru sekolah berhaluan kiri itu dituduh melakukan pemberontakan dan konspirasi dan boleh dipenjarakan sehingga 10 tahun jika didapati bersalah, menurut pendakwa raya Alcides Diaz.

Hakim Mahkamah Agung yang membenarkan permohonan pendakwa raya untuk mengekalkan Castillo dalam tahanan, berkata pemimpin itu menimbulkan risiko penerbangan selepas cuba mendapatkan suaka di Kedutaan Mexico di Lima. Perintah penahanan dilanjutkan hingga Jun 2024.

Pemecatan beliau daripada jawatan mencetuskan protes di seluruh negara, dengan jumlah kematian kini 10 orang, menurut Kementerian Kesihatan. Ribuan menyertai perhimpunan setiap hari di seluruh negara walaupun dalam keadaan darurat, termasuk di ibu negara Lima pada Khamis.

Ombudsman negara itu meletakkan jumlah yang cedera pada 340, dengan polis mengatakan sekurang-kurangnya separuh daripada jumlah itu adalah daripada anggota mereka.

Puluhan penyokong Castillo terus berkhemah di luar penjara tempat beliau ditahan di ibu negara dan tetap tidak berputus asa dan tunduk.

"Saya tidak bersetuju sama sekali dengan sistem keadilan Peru, kerana semuanya untuk dijual," kata penunjuk perasaan Rolando Arana, 38, di Lima selepas keputusan mahkamah mengekalkan Castillo ditahan.

"Presiden telah diculik. Tiada perkataan lain untuknya," kata Lucy Carranza yang berusia 41 tahun sebelum ini.

Pada Khamis, seramai 300 orang berarak berhampiran penjara di bawah pengawasan polis sambil menjerit "kebebasan untuk Castillo".

Dina Boluarte, bekas naib presiden yang segera mengangkat sumpah sebagai presiden selepas penahanan Castillo, pada Rabu mengisytiharkan darurat di seluruh negara selama 30 hari.

Pada Khamis, beliau menggesa kongres untuk meluluskan pembaharuan perlembagaan yang akan membolehkannya mengemukakan pilihan raya yang dijadualkan pada Julai 2026 hingga Disember 2023.

Pilihan raya baharu adalah antara tuntutan utama penunjuk perasaan pro-Castillo, yang termasuk masyarakat peribumi dari tengah dan tenggara kawasan hutan Amazon Peru. - AFP

Berita Harian X