Rabu, 14 Disember 2022 | 8:58am
Presiden Joe Biden menandatangani Akta Menghormati Perkahwinan di Rumah Putih, Washington. - Foto AP
Presiden Joe Biden menandatangani Akta Menghormati Perkahwinan di Rumah Putih, Washington. - Foto AP

Biden menandatangani undang-undang perlindungan perkahwinan sejenis

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden semalam menandatangani Rang Undang-Undang (RUU) yang memberikan perlindungan persekutuan kepada perkahwinan sejenis, dengan sekumpulan besar tetamu berkumpul di Rumah Putih untuk meraikan peristiwa penting perundangan itu.

Biden - ketika sebagai naib presiden mengambil pendirian umum yang memihak kepada kesatuan sesama jantina sebelum mereka menjadi sah di seluruh AS dalam keputusan Mahkamah Agung 2015 - menggembar-gemburkan undang-undang penting itu sebagai kemenangan hak.

"Amerika mengambil langkah penting ke arah kesaksamaan, untuk kebebasan dan keadilan, bukan hanya untuk sesetengah orang, tetapi untuk semua orang," katanya semasa majlis menandatangani perjanjian petang semalam.

Selepas Mahkamah Agung AS - kini jauh lebih konservatif - membatalkan hak pengguguran yang telah lama wujud pada Jun lalu, penggubal undang-undang dari kiri dan kanan bersatu untuk menghalang sebarang langkah seterusnya untuk mengekang hak perkahwinan sejenis.

Penerimaan terakhir undang-undang oleh Kongres minggu lalu menandakan tindakan bipartisan yang jarang berlaku di Washington yang sangat berpecah belah.

Dalam perayaan, Biden berkumpul dengan sekumpulan penggubal undang-undang Republikan dan Demokrat di perkarangan Rumah Putih, bersama-sama peguam bela dan plaintif dalam kes kesaksamaan perkahwinan di seluruh negara.

Tammy Baldwin, senator AS pertama yang mendedahkan dirinya gay secara terbuka, berkata beliau 'sangat gembira' pada pemeteraian undang-undang, yang beliau membantu dalam draf di Kongres.

"Hari ini, kami mencipta sejarah dan membuat perubahan untuk berjuta-juta rakyat Amerika," katanya dalam satu kenyataan.

"Kami memberitahu berjuta-juta pasangan sejenis dan antara kaum bahawa kami peduli mereka dan kami menghormati mereka."

Jurucakap Rumah Putih, Karine Jean-Pierre kelmarin berkata, perundangan itu 'akan memberikan ketenangan fikiran kepada berjuta-juta LGBTQI+ dan pasangan antara kaum yang akhirnya akan dijamin hak dan perlindungan yang mereka dan anak-anak mereka berhak'.

Jean-Pierre sendiri mencipta sejarah sebagai setiausaha akhbar Rumah Putih gay pertama secara terbuka.

Beratus-ratus ribu pasangan sejenis telah berkahwin sejak keputusan Mahkamah Agung 2015 yang menghalalkannya di seluruh AS.

Penerimaan orang ramai telah berkembang secara mendadak dalam beberapa dekad kebelakangan ini, dengan tinjauan pendapat kini menunjukkan majoriti kuat rakyat Amerika menyokong perkahwinan sejenis.

Namun, sesetengah konservatif dan hak agama tetap ditentang.

Undang-undang baharu, yang dikenali sebagai Akta Penghormatan Perkahwinan, tidak mewajibkan negeri untuk menghalalkan perkahwinan sejenis tetapi memerlukan mereka mengiktiraf perkahwinan selagi ia sah di negeri tempat perkahwinan itu dilakukan.

Ia memansuhkan undang-undang terdahulu yang mentakrifkan perkahwinan sebagai penyatuan antara seorang lelaki dan seorang wanita, dan juga melindungi pasangan antara kaum dengan menghendaki negeri mengiktiraf perkahwinan yang sah tanpa mengambil kira 'jantina, bangsa, etnik atau asal usul negara'.

Di Dewan Rakyat, 39 Republikan menyertai majoriti Demokratik bersatu dalam menyokong RUU itu, manakala 169 Republikan mengundi menentang.

Ia sebelum ini diterima pakai dalam Senat yang berpecah sama rata dengan 61 undi berbanding 36. - AFP

Berita Harian X