Rabu, 2 November 2022 | 1:10pm
Seorang pelajar menerima suntikan vaksin COVID-19 di Sekolah Tinggi Woodrow Wilson di Los Angeles, California, Amerika Syarikat. - Foto AGENSI
Seorang pelajar menerima suntikan vaksin COVID-19 di Sekolah Tinggi Woodrow Wilson di Los Angeles, California, Amerika Syarikat. - Foto AGENSI

AS berdepan musim selesema lebih teruk susulan peningkatan COVID-19

LOS ANGELES: Amerika Syarikat (AS) berdepan musim selesema yang lebih teruk pada tahun ini susulan peningkatan penularan COVID-19 dan lonjakan kes virus sinsitium pernafasan (RSV).

Menurut data terkini daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS, selesema berlaku dengan ketara pada awal tahun ini terutama di kawasan tenggara dan selatan hingga menyebabkan lebih banyak kemasukan pesakit ke hospital pada ketika ini.

CDC menganggarkan, terdapat sekurang-kurangnya 880,000 penyakit selesema, 6,900 dimasukkan ke hospital dan 360 kematian akibat selesema di seluruh negara.

Kematian kanak-kanak berkaitan selesema pada musim ini dilaporkan pada 22 Oktober lalu, justeru mereka yang berusia enam bulan ke atas perlu mendapat vaksin selesema setiap tahun.

Pakar pediatrik di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota, Dr Nusheen Ameenuddin, berkata kanak-kanak yang mempunyai masalah kesihatan seperti penyakit paru-paru kronik atau masalah jantung mungkin berisiko tinggi untuk penyakit teruk akibat virus pernafasan.

Sementara itu, ahli epidemiologi dan ketua pasukan pengawasan influenza domestik CDC, Lynnette Brammer, berkata vaksinasi membantu mencegah jangkitan dan kesan yang serius, tetapi masih sakit dengan selesema.

Pakar kesihatan turut memberi amaran 'tripledemik' penyakit pernafasan pada musim sejuk ini disebabkan oleh musim selesema berupaya meningkatkan kes RSV dan peningkatan penularan COVID.

Selain itu, menurut data CDC, kes COVID-19 yang disebabkan oleh varian baharu BQ.1 dan BQ.1.1 turut berkembang pesat di AS.

Kedua-dua varian berkenaan menyumbang lebih daripada satu perempat jangkitan COVID-19 baharu di seluruh negara. - AGENSI

Berita Harian X