Sabtu, 6 Ogos 2022 | 9:11am
Jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS, John Kirby. - Foto AFP
Jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS, John Kirby. - Foto AFP

AS kecam tindakan China putuskan kerjasama dua hala

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) semalam mengecam China kerana memutuskan kerjasama dua hala dalam beberapa bidang utama, selain berkata Beijing boleh meredakan ketegangan berhubung Taiwan dengan menamatkan latihan ketenteraannya yang 'provokatif'.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara, John Kirby, berkata keputusan China untuk menghentikan pembabitannya dalam perubahan iklim dan isu lain 'secara asasnya tidak bertanggungjawab'.

"Mereka fikir mereka menghukum kami dengan menutup saluran ini.

"Mereka sebenarnya menghukum seluruh dunia kerana krisis iklim tidak mengira sempadan geografi. Ia adalah krisis global yang benar dan berlaku," katanya kepada pemberita.

Kirby berkata 'pemancar terbesar dunia kini enggan terbabit dalam langkah kritikal yang diperlukan untuk memerangi krisis iklim, yang sebenarnya memberi kesan kepada rakan kongsi kita, daripada peningkatan paras laut di Kepulauan Pasifik dan kebakaran di seluruh Eropah'.

Semalam, China menamatkan kerjasama dengan AS dalam beberapa isu utama termasuk perubahan iklim, usaha antidadah dan rundingan ketenteraan, ketika hubungan antara dua kuasa besar itu meruncing berhubung Taiwan.

Beijing bertindak balas dengan kemarahan, susulan lawatan Speaker Dewan Rakyat AS, Nancy Pelosi ke Taiwan, yang didakwa China sebagai wilayahnya dan berikrar untuk merebut semula wilayah itu dengan kekerasan, jika perlu.

Sejak Khamis lalu, China menjalankan siri latihan ketenteraan berskala besar di sekitar Taiwan, yang menerima kutukan AS dan sekutu Barat lain.

Kirby berkata, China boleh 'menurunkan ketegangan hanya dengan menghentikan latihan ketenteraan provokatif ini dan menamatkan retorik'. - AFP

Berita Harian X