Sabtu, 7 Mei 2022 | 7:17am
Gambar hiasan
Gambar hiasan

Siasat kes kanak-kanak dikaitkan penyakit hati misteri

WASHINGTON: Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS) sedang menyiasat 109 kes kanak-kanak yang didakwa dijangkiti penyakit misteri berkaitan hepatitis, termasuk lima kematian.

Ia adalah sebahagian daripada fenomena global yang tidak dapat dijelaskan membabitkan ratusan kes, dengan Indonesia minggu ini turut melaporkan tiga kematian, lapor agensi itu.

Britain mengumumkan jumlah kes kanak-kanak yang dikaitkan dengan jangkitan itu meningkat kepada 163 kes, majoriti berumur bawah lima tahun, tanpa kematian.

"Siasatan di sini (CDC) dan juga di seluruh dunia sedang dijalankan bagi menentukan puncanya," kata Timbalan Pengarah Penyakit Berjangkit CDC, Jay Butler.

Pihak berkuasa kesihatan berpendapat kes itu mungkin dikaitkan dengan gelombang jenis virus yang dipanggil adenovirus, tetapi agensi itu cuba mengesahkan teori tersebut.

Sembilan puluh peratus daripada kes AS membabitkan kemasukan ke hospital, dengan 14 peratus memerlukan pemindahan hati. Umur median kes adalah dua tahun, dan majoriti pulih sepenuhnya.

CDC mengeluarkan amaran kesihatan pada penghujung April lalu, memberitahu doktor dan pihak berkuasa kesihatan awam untuk memerhatikan kes yang sama, dan mula memeriksa rekod berlanjutan hingga 1 Oktober 2021.

Satu kajian yang dikeluarkan minggu lalu memfokuskan kepada sembilan kes di Alabama, AS menolak pendedahan biasa lain, termasuk virus hepatitis A, B, dan C, yang biasanya menjadi punca penyakit itu.

CDC tidak menganggap kes itu dikaitkan dengan vaksinasi COVID-19 kerana sebahagian besar kes membabitkan kanak-kanak bawah lima tahun. Jaundis dan muntah adalah gejala yang paling biasa dialami oleh kanak-kanak yang terjejas.

Lebih separuh kes diuji positif untuk adenovirus 41 - virus yang biasanya dikaitkan dengan gastroenteritis, tetapi bukan hepatitis pada kanak-kanak yang sihat.

"Oleh kerana pautan kepada adenovirus, saya akan memanggil bahagian atas senarai virus yang diminati," kata Butler.

Mengulas lanjut, beliau berkata, agensi itu belum dapat memastikan sama ada adenovirus itu sendiri yang menyebabkan kes, atau adakah terdapat tindak balas imun terhadap jenis adenovirus ini.

Faktor persekitaran juga sedang diteliti.

Sementara itu, Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKHSA) mengeluarkan laporan teknikal yang mendapati bahawa 70 peratus isi rumah di mana data tersedia mempunyai anjing, dan mengatakan "kepentingan penemuan ini sedang diterokai."

Hipotesis kerja lain termasuk jangkitan bersama dengan patogen lain seperti COVID-19, atau sama ada kes COVID-19 sebelum ini menjadikan kanak-kanak lebih mudah terdedah.

Adenovirus mungkin juga sudah berkembang menjadi strain yang lebih baru dan lebih berbahaya.

Adenovirus biasanya disebarkan melalui sentuhan peribadi rapat, titisan pernafasan dan permukaan. Terdapat lebih daripada 50 jenis adenovirus, yang paling biasa menyebabkan selsema, tetapi juga beberapa penyakit lain.

CDC mengesyorkan tindakan pencegahan seperti mencuci tangan, mengelakkan orang yang sakit, menutup batuk dan bersin, dan mengelakkan menyentuh mata, hidung atau mulut.

Pengarah Jangkitan Klinikal dan Baharu Muncul di UKHSA, Meera Chand, berkata dalam satu kenyataan: "Adalah penting bahawa ibu bapa mengetahui kemungkinan anak mereka menghidap hepatitis adalah sangat rendah.

"Bagaimanapun, kita terus mengingatkan semua orang untuk berwaspada dengan tanda-tanda hepatitis - terutamanya jaundis, cari warna kuning di bahagian putih mata - dan hubungi doktor anda jika anda bimbang," katanya. - AFP

Berita Harian X