Selasa, 29 March 2022 | 8:06am
Smith memohon maaf kepada Chris Rock kerana melempang pelakon dan pelawak popular itu di pentas Oscar. - Foto AGENSI
Smith memohon maaf kepada Chris Rock kerana melempang pelakon dan pelawak popular itu di pentas Oscar. - Foto AGENSI

Will Smith mohon maaf kepada Chris Rock

LOS ANGELES: Bintang Hollywood, Will Smith memohon maaf kepada Chris Rock kerana melempang pelakon dan pelawak popular itu di pentas Anugerah Akademi (Oscar) Ke-94.

"Saya ingin memohon maaf secara terbuka kepada anda. Saya berada di luar batasan dan saya salah.

"Saya malu dan tindakan saya tidak menunjukkan seorang lelaki yang ingin saya jadi," tulis pelakon dan penerbit itu yang diumum Pelakon Filem Lelaki Terbaik hasil lakonan dalam filem King Richard di Instagram.

Permintaan maaf itu dibuat selepas Academy of Motion Pictures, badan yang menganugerahkan Oscars, berkata mereka melancarkan tinjauan rasmi mengenai insiden yang mengejutkan itu apabila Smith melempang pelawak berkenaan atas gurauan mengenai rambut isterinya.

"Keganasan dalam semua bentuknya adalah 'beracun' dan merosakkan. Tingkah laku saya pada majlis anugerah ini tidak boleh diterima dan tidak boleh dimaafkan.

"Lawak dengan perbelanjaan saya adalah sebahagian daripada kerja, tetapi gurauan mengenai keadaan kesihatan Jada terlalu berat untuk saya tanggung dan saya bertindak balas secara emosi," kata Smith dalam permohonan maafnya. - AFP

Berita Harian X