Sabtu, 5 Februari 2022 | 7:39am
Zhang Jun berkata kepada media sebelum mesyuarat tertutup Majlis Keselamatan PBB. FOTO AFP
Zhang Jun berkata kepada media sebelum mesyuarat tertutup Majlis Keselamatan PBB. FOTO AFP

AS perlu bertolak ansur dengan Korea Utara - China

NEW YORK: China menggesa Amerika Syarikat (AS) supaya lebih fleksibel berurusan dengan Korea Utara dalam usaha menangani ancaman peluru berpandu nuklear daripada Pyongyang.

Duta China ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun berkata, AS perlu mengamalkan pendekatan yang lebih 'mesra dan bertolak ansur' bagi mengurangkan ketegangan dengan Korea Utara.

"Jika mereka mahu melihat kejayaan baharu, mereka harus menunjukkan lebih keikhlasan dan fleksibiliti.

"Mereka harus tampil dengan pendekatan, dasar dan tindakan lebih menarik serta praktikal, lebih fleksibel dan mengambil kira keperluan Korea Utara," katanya, semalam.

Terdahulu, China menyertai negara lain membatalkan kenyataan bersama Majlis Keselamatan digubal AS yang mengutuk pelancaran peluru berpandu Pyongyang, kata diplomat ke PBB.

Washington mencadangkan satu kenyataan bersama untuk mengecam tindakan Korea Utara melancarkan peluru berpandu itu, tetapi China dan Russia bersama negara lain, enggan menandatanganinya.

China dan Russia menghalang tindakan Majlis Keselamatan PBB ke atas Korea Utara dan tahun lalu menggesa sekatan dilonggarkan ke atas Pyongyang atas alasan kemanusiaan.

Rejim Kim Jong Un melakukan tujuh ujian senjata yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada Januari lalu, termasuk melancarkan peluru berpandu paling berkuasa sejak tahun 2017 kerana ia menyangka boleh memulakan semula ujian senjata jarak jauh dan nuklear.

Pegawai China itu berkata, dasar ditetapkan bekas Presiden Donald Trump mengenai Korea Utara mendorong Pyongyang menggantung ujian nuklear dan pelancaran peluru berpandu balistik jarak jauh.

Sementara itu, Setiausaha Negara AS, Antony Blinken dijadualkan mengadakan rundingan tiga hala bersama Korea Selatan dan Jepun mengenai Korea utara di Hawaii pada 12 Februari ini. - AFP

Berita Harian X