Jumaat, 24 Disember 2021 | 8:53am
Gambar hiasan - FOTO AFP
Gambar hiasan - FOTO AFP

COVID-19: Ecuador negara pertama wajibkan vaksinasi dari usia 5 tahun

QUITO: Ecuador semalam muncul negara pertama mewajibkan pengambilan vaksin COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak berusia seawal lima tahun, berikutan kebimbangan akan penularan varian Omicron.

"Di Ecuador, vaksinasi COVID-19 diisytiharkan sebagai wajib.

"Langkah mewajibkan pengambilan vaksin ini terpakai kepada individu berusia lima tahun dan ke atas," kata Kementerian Kesihatan dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, kementerian itu memaklumkan, individu yang tidak dapat mengambil suntikan vaksin berkenaan atas sebab perubatan, akan diberikan pengecualian.

Katanya, keputusan itu selari Perlembagaan Ecuador yang menggariskan bahawa hak terhadap kesihatan perlu dijamin oleh negara.

Bagi mengekang penularan varian Omicron yang mula dikesan minggu lalu, Ecuador turut menetapkan rekod vaksinasi sebagai syarat wajib untuk memasuki restoran, pusat beli belah, pawagam, teater dan pelbagai tempat awam lain.

Setakat ini, kira-kira 69 peratus daripada keseluruhan 17.7 juta populasi Ecuador sudah menerima suntikan dua dos vaksin itu dan 900,000 memperoleh dos penggalak.

Semua individu berusia lima tahun dan ke atas layak menerima suntikan pelalian COVID-19.

Negara di Amerika Selatan ini merekodkan hampir 540,000 jangkitan dengan 33,600 kematian akibat COVID-19, hingga kini. - AFP

Berita Harian X