Sabtu, 20 November 2021 | 2:27pm
FOTO AFP
FOTO AFP

AS lulus Voxzogo rawat kanak-kanak kerdil

WASHINGTON: Pentadbiran Ubat-Ubatan dan Makanan (FDA) Amerika Syarikat (AS) semalam untuk julung kalinya meluluskan ubat bagi membantu tumbesaran kanak-kanak yang mengalami masalah kerdil paling biasa berlaku.

Ubat terbabit, Voxzogo keluaran syarikat farmaseutikal AS, BioMarin, diluluskan bagi merawat kanak-kanak berumur lima tahun ke atas yang menghidap 'achondroplasia'.

Ia membabitkan golongan kanak-kanak yang memiliki plat tumbesaran masih terbuka, sekali gus bermakna mereka ada potensi untuk tumbesar lagi.

"Dengan kelulusan ini, kanak-kanak kerdil akibat 'achondroplasia' mempunyai pilihan rawatan yang menyasar kepada punca tubuh mereka pendek," kata pakar endokrinologi FDA, Theresa Kehoe, dalam satu kenyataan.

'Achondroplasia' adalah suatu gangguan genetik terhadap tumbesaran tulang yang menghalang perubahan rawan kepada tulang.

Individu dewasa yang menghidapnya, membesar hingga mencapai ketinggian kira-kira 1.2 meter secara purata.

Ia boleh mengakibatkan isu kesihatan termasuk masalah pernafasan, tulang belakang terlebih melengkung, obesiti dan jangkitan telinga yang berulang, menurut Institut Kesihatan Nasional.

Bagaimanapun, jangka hayat golongan itu lazimnya adalah hampir normal.

FDA memaklumkan, keselamatan dan keberkesanan Voxzogo atau vosoritide sudah dinilai menerusi kajian selama setahun membabitkan peserta kanak-kanak berusia lima tahun dan ke atas yang mengalami 'achondroplasia' serta memiliki plat tumbesaran atau epifisis terbuka.

Kanak-kanak terbabit yang disuntik Voxzogo, didapati tumbesar purata kira-kira 1.57 sentimeter lebih tinggi berbanding mereka yang menerima plasebo, sepanjang tempoh kajian itu.

Individu dengan 'achondroplasia' mengalami mutasi genetik yang menyebabkan gen pengawalan tumbesaran menjadi terlalu aktif dan menghalang pertumbuhan tulang yang normal.

Justeru, ubat Voxzogo berfungsi dengan menentang mutasi berkenaan.

Kesan sampingan paling biasa ialah tindak balas di tempat suntikan, muntah dan penurunan tekanan darah yang berpotensi serius.

Kesatuan Eropah meluluskan ubat itu untuk merawat kanak-kanak berusia dua tahun ke atas yang masih membesar, Ogos lalu.

Biomarin memaklumkan, ubat itu dijangka berada dalam pasaran AS menjelang pertengahan hingga akhir Disember depan. - AFP

Berita Harian X