Jumaat, 5 Februari 2021 | 12:37pm
Gambar hiasan - FOTO AFP
Gambar hiasan - FOTO AFP

J&J mohon kelulusan kecemasan vaksin COVID-19

WASHINGTON: Syarikat farmaseutikal gergasi, Johnson & Johnson (J&J), mengemukakan permohonan kepada pihak berkuasa kesihatan Amerika Syarikat (AS), semalam, untuk mendapatkan kelulusan kecemasan terhadap vaksin COVID-19 dihasilkannya.

Proses itu dijangka mengambil masa beberapa minggu dan sekiranya berjaya, vaksin terbabit akan menjadi yang ketiga mendapat kelulusan di AS selepas Pfizer-BioNTech dan Moderna.

Anak syarikat J&J, Janssen Biotech 'telah mengemukakan permohonan kepada Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) AS untuk mendapatkan Kelulusan Penggunaan Kecemasan terhadap calon vaksin COVID-19 satu dos yang dibangunkan Janssen, menurut syarikat itu dalam satu kenyataan.

Vaksin baharu terbabit memiliki dua kelebihan besar dari segi logistik, iaitu boleh disimpan dalam suhu peti sejuk berbanding peti beku khas, sekali gus memudahkan pengagihannya, selain hanya perlu diambil satu dos.

Susulan permohonan J&J itu, jawatankuasa penasihat mengenai vaksin bawah FDA dijangka bersidang dan meneliti data daripada ujian klinikal vaksin berkenaan.

Proses terbabit mengambil masa kira-kira tiga minggu bagi vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna, namun berkemungkinan lebih cepat pada kali ini.

Pada akhir minggu lalu, J&J mengumumkan keputusan pertama ujian klinikal dijalankannya yang membabitkan hampir 44,000 orang di lapan negara.

Syarikat itu memaklumkan secara keseluruhan, vaksin terbabit memiliki keberkesanan 66 peratus, selain 85 peratus berkesan dalam mencegah keadaan teruk penyakit berkenaan. - AFP

Berita Harian X